Zielone kopytka

autor: , kategoria: kluski, Szybki obiad - KONKURS , dodano: 2012-05-24
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Zielone kopytka
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Zielone kopytka
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Zielone kopytka
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Zielone kopytka
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Zielone kopytka
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Zielone kopytka

Składniki:

Przygotowanie:

Ziemniaki na kopytka muszą być ugotowane, dobrze ugniecione, zimne. najlepiej jak postoją przez noc w lodówce. Najpierw przygotujmy na patelni cebulkę i pieczarki do polania klusek. Należy podsmażyć na oliwie, drobno pokrojoną cebulę razem z pokrojonymi w plasterki pieczarkami i odstawić. Do dużego garnka nalać wodę posolić, wstawić na gaz. Teraz ciasto. Do ziemniaków dodajemy obie mąki i zblenderowane, najlepiej razem z jajkiem dla wilgotności, wszystkie zioła. Solimy i szybko wyrabiamy, tak żeby ciasto się nie zagrzało, bo będzie się niemiłosiernie kleiło. Wyrobione ciasto dzielimy na 4 kawałki. robimy z każdego wałeczek. Podsypujemy mąką i kroimy nożem na ukos, dość wąskie paseczki. Ja maczam nóż w mące- kluski łatwiej odchodzą. Wykładam pokrojone kopytka na duży talerz, też wysypany mąką i z talerza wrzucam na wrzątek. Ale jak ktoś ma blat bliżej kuchenki to może bez talerza. Po wrzuceniu klusek do wrzątku czekamy aż wypłyną i gotujemy jeszcze 3 minuty. Wyjmujemy sitkiem lub cedzakiem. Kładziemy na talerz. Ładnie wyglądają na liściu sałaty lodowej. Polewamy cebulką i posypujemy drobno pokruszonym serem. Pieprzymy. Pychota, oczywiście z surówką. Zrobiłam mix sałat z pomidorem, pestkami słonecznika i skórką z limonki. Było dobre, nawet bardzo.
Trochę się bałam, czy nie za dużo tego zielonego i czy kopytka nie będą smakowały trawiasto. Ale nie, było super. Najbardziej przebijał się smak lubczyku i mięty. Natomiast zupełną rewelacją było posypanie całego dania serem pleśniowym. Taki obiad na świeżym powietrzu był bardzo przyjemny, a kolor kopytek zlewał się z kolorem trawy i liści lipy wokół domu.

    Śr. ocena: 4.50 / recenzji: 4 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 20 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Komentarze

  • MarkizaIdalia, 2012-05-30 18:28:00
    MarkizaIdalia
    Jakie wiosenne
    Komentarz
  • Anq91, 2012-06-09 12:48:34
    Anq91
    1
    Bajeczka. Dodałam mniej Lubczyku, bo dla mnie jest bardzo aromatyczny, za to dorzuciłam kolendry i koperku Bardzo mi smakowały!
    Podałam je z sosem ze smażonych pieczarek, również z serem pleśniowym! Pyszne!
  • jaMAJKAfree, 2012-06-14 14:29:23
    jaMAJKAfree
    2
    Właśnie zrobiłam-re we la cja! Poezja!
    Mimo niezłego już przebiegu w wieku i stażu małż. kicha,ale nigdy nie robiłam kopytek czy pierogów,mam blisko garmaż
    Zaitrygował mnie Twój przepis i dziś włala!
    Pod domem mnóstwo pokrzyw ;P ,mniszek,mięta też całymi chabziami rośnie,reszta plus koper i natka kupione
    Cudnie w nich miętę słychać...dałam tyle,że nie trzeba już orbitki po jedzeniu ;P
    Decydującą rolę pełnią tu te zioła-rodzi się romans smaku z zapachem..zmysłowo..
    Najlepsze przy wyrabianiu są ręce-wyglądałam jak Fiona-oblepione zielonym ciastem dłonie,palce nabrały kształtów łapy ogra ;P ale mąka pomogła ;P
    Na razie wyjadam same (i nie mogę przestać ;P ),ale jak wróci reszta mojego gangu podam z cebulką ,pieczarkami i serkiemmm....to dopiero będzie..
  • jaMAJKAfree, 2012-06-19 22:29:52
    jaMAJKAfree
    powiem tylko tak-TO TRZEBA PRZEŻYĆ....
    Podałam w całej Twojej wersji.Dzieci zajadały się nimi,aż miło popatrzeć,jak im powiedziałam,że są z pokrzywą-miny bezcenne ale zdziwione odpowiedziały-pyyyyszne!
    Mój Pan zachwycony miętowym smakiem ;P
    Wyszło mi tyle (zrobiłam 1,5porcji) że spokojnie będą na drugi dzień z jakimś mięskiem,surówką i sosidłem....e-e,nic z tego ;D
    Nie dość,że sama wciągnęłam nosem zaraz po ugotowaniu,to stado me dokończyło dzieła.Rano z talerzyka ot, tak zjadłam 4 sztuki,bo tyle zostało..
    A juro? a jutro robię Twój chłodniczek!

    Komentarz
  • martka93, 2012-06-20 19:29:39
    martka93
    1
    hmm.. ja również dodałam mniej lubczyku, więcej szpinaku i koperek- rewelka! do tego sos śmietankowo czosnkowy i mój luby smacznie, zdrowo najedzony
    motywacja oceny- pomysłowe danie, wiosenne, smaczne i.. tanie!
  • m_on, 2012-06-24 15:31:35
    m_on
    je jakie słodkie! napewno kiedys takie zrobie
    Komentarz
  • PannaCzesia, 2012-07-14 12:31:09
    PannaCzesia
    -1
    Muszę spróbować!!! Lubię takie kombinacje!!!

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem