Osssstra zupa paprykowa

autor: , kategoria: zupy kremy , dodano: 2012-05-24
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Osssstra zupa paprykowa
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Osssstra zupa paprykowa

Składniki:

Przygotowanie:

Paprykę myjemy, układamy na blaszce i skrapiamy lekko oliwą. Wsadzamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po około 15 minutach obok papryki układamy ćwiartki cebulki i wsadzamy na kolejne 15-20 minut, aż skórka papryki zacznie robić się miejscami czarna.
Wyjmujemy, szczelnie przykrywamy folią i odstawiamy na 15 minut do ostygnięcia.

W tym czasie zagotowujemy kostkę warzywną.

Papryki pociągamy za ogonki, aby pozbawić je gniazd nasiennych, które po upieczeniu łatwo dają się wyciągnąć. Obieramy ze skórki i kroimy na kawałki, z cebulą postępujemy tak samo.

Warzywa wrzucamy do rosołu, gotujemy 5 minut, dodajemy dwie łyżeczki koncentratu pomidorowego i doprawiamy do smaku solą, pieprzem, ostrą papryką (ja daję naprawdę dużo) i bazylią.

Miksujemy blenderem na gładki krem. Ja daję łyżkę śmietany do każdej małej miseczki na środek, posypuję suszoną bazylią, a jeśli posiadam, ozdabiam też świeżymi listkami.
Można podać też z grzankami.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 25 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 1

Komentarze

  • blue_apple, 2012-05-25 14:17:47
    blue_apple
    lubię szybkie zupy, spróbuję
    Komentarz
  • KarolinaK, 2013-04-02 18:38:51
    KarolinaK
    Jesli dodasz koncentrat pomidorowy to będzie zupa pomidorowa a nie żadna paprykowa. Smak pomidorów zabije całkowicie aromat papryki.
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe