Krewetki po grecku z ryżem i warzywami

autor: , kategoria: owoce morza, Szybki obiad - KONKURS , dodano: 2012-05-25
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Krewetki po grecku z ryżem i warzywami
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Krewetki po grecku z ryżem i warzywami

Składniki:

  • 0,5 kg mrożonych lub świeżych krewetek – mogą być z ogonkiem, można się go pozbyć
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 puszka odcedzonych pomidorów z puszki
  • 1 drobno posiekana czerwona cebula,
  • 3 drobno posiekane ząbki czosnku ,
  • pół łyżeczki wysuszonych ziaren ostrej papryki lub jeśli nie ma to papryka w proszku
  • 1 łyżka suchego oregano lub 2 łyżki świeżego oregano
  • czerwona słodka papryka
  • 250dkg sera fety
  • ryż (paraboiled)
  • kostka rosołowa
  • przyprawy: kurkuma, papryka ostra, curry, kebab& gyros
  • warzywa: 40dkg pieczarek, 1 bakłażan, 1 papryka

Przygotowanie:

Jest to danie, które szczególnie lubię robić zimą, gdy nie mam ochoty stać długo przy garnkach i mam ochotę na coś smacznego, a krewetki są gotowe w ciągu 1-3 minut.
Gdy krewetki się rozmrażają kroję pół czerwonej cebuli i wrzucam na patelnię z oliwą. Po mniej więcej 5 minutach, gdy cebula staje się już zeszklona, dorzucam 3 ząbki czosnku i pół łyżeczki wysuszonych ziaren ostrej papryki lub jeśli nie mam to paprykę w proszku. Jeśli krewetki są świeże, trzeba je trochę podsmażyć aż będą przezroczyste i różowe (około 1-3 minut). Do całości dodaję około 1 szklanki odcedzonych pomidorów z puszki, dorzucam oregano, sól, płatki ostrej papryki i słodką paprykę. Gotuję wszytko mieszając, przez około 5 minut, a jeśli sos będzie zbyt gesty, można dodać pozostałego soku z pomidorów. Dorzucam krewetki i wszystko razem wkładam do piekarnika nastawionego wcześniej na około 205C. Mrożone, czyli ugotowane wcześniej krewetki piekę 7 minut, świeże 10. Po tym czasie całość posypuję 250 dkg pokruszonej fety i wrzucam na dodatkowe 3-5 minut. Jeśli ktoś nie chce się bawić w zapiekanie, można pominąć ten krok i po prostu wszystko zrobić na patelni. Jednocześnie przygotowujemy ryż i kroimy warzywa, które następnie wrzucamy na patelnię i dusimy około 20 minut. Na drugą, rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę z oliwek, wrzucamy 2 torebki ryżu paraboiled, po około minucie kostkę rosołową, zalewamy wszystko wodą. Następnie dodajemy przyprawy – kurkumę, paprykę, curry i kebab gyros – ich ilość zależy od tego jak bardzo doprawiony i ostry chcemy mieć ryż. Co jakiś czas dodajemy wodę i sprawdzamy czy miękkość ryżu nam odpowiada. Po około 20 minutach dodajemy warzywa z pierwszej patelni i mieszamy. Ryż z warzywami jest gotowy. Tak samo jak krewetki, które wyjmujemy z piekarnika. Teraz wystarczy podać do stołu i nalać po kieliszku wina.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 1

Polecany film:

Pomysł na tani obiad

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 4
    Biszkopt -sprawdzony przepis
  • Mniam: 2
    Błyskawiczne ciasto z owocami
  • Mniam: 19
    Murzynek prościutki i pyszny.
  • Mniam: 1
    Ziemniaczane purée z cebulką