Szybka Rybka ;)

autor: , kategoria: Szybki obiad - KONKURS , dodano: 2012-05-27
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Szybka Rybka ;)
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Szybka Rybka ;)

Składniki:

  • dorsz [0.5 kg] (mrożony lub świeży)
  • sos pesto [10 łyżek] (zielony)
  • cebula biała [1 szt.] (duża)
  • pomidory [2 szt.] (średnie)
  • sok z cytryny [2 łyżki] (świeżo wyciśnięty)
  • pieprz [1.5 łyżeczki] (najlepiej świeżo mielony )
  • sól - płaska łyżeczka
  • oliwa z oliwek [5 łyżek]

Przygotowanie:

Na początek rozmrażamy filety z dorsza o ile korzystamy z mrożonego, a nie świeżego i układamy na talerzyku kropiąc sokiem z cytryny.
Pomidory myjemy i kroimy w plasterki, cebulę także.
W zamykanym, żaroodpornym naczyniu układamy na dnie plasterki cebuli, pomidora, a na to warstwę filetów rybnych, następnie wszystko kropimy oliwą i posypujemy solą i pieprzem, a na koniec nakładamy cienką warstwę pesto. Podobnie nakładamy kolejną warstwę (cebula, pomidor, ryba, oliwa, przyprawy, pesto) ilość warstw zależy od wielkości naczynia lub ilości użytych składników.
Przygotowane danie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury około 175 - 180 stopni i zapiekamy przez minimum 40 minut a max 1 godzinę (w zależności od upodobania co do stopnia przypieczenia rybki).
Gotowe danie można podawać z makaronem tagliatelle lub naturalnym ryżem albo pure ziemniaczanym.
Smacznego! :)

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 70 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 2

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: risotto z grzybami

Komentarze

  • aleksaa, 2012-05-28 12:48:07
    aleksaa
    ojojoj... must try!
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 4
    Biszkopt -sprawdzony przepis
  • Mniam: 2
    Błyskawiczne ciasto z owocami
  • Mniam: 19
    Murzynek prościutki i pyszny.
  • Mniam: 1
    Ziemniaczane purée z cebulką