Grillowany łosoś na penne z salsą verde w towarzystwie młodego szpinaku z kozim serem

autor: , kategoria: ryby , dodano: 2012-05-28
  • Grillowany łosoś na penne z salsą verde w towarzystwie młodego szpinaku z kozim serem

Składniki:

Przygotowanie:

Wszystkie zioła oraz szpinak dokładnie myjemy i wysuszamy.

Myjemy także łososia i ściągamy z niego skórę, dzielimy na dwa kawałki, następnie nacieramy go czosnkiem, opruszamy pieprzem i solą, skrapiamy cytryną i wrzucamy na ruszt. W tym czasie wrzucamy na wrzątek makaron i gotujemy w/g przepisu na opakowaniu.

Teraz zajmiemy się salsą do makaronu:
Wszystkie zioła rwiemy i wrzucamy do blendera, siekamy je bardzo drobno, po czym dodajemy kapary, oliwę z oliwek i odrobinę pieprzu oraz soli. Miksujemy składniki aż do powstania gęstego i soczyście zielonego sosu, który łączymy z ugotowanym i odcedzonym makaronem.

Na tym etapie nasz łosoś powinien już powoli dochodzić, a my przygotowujemy szpinak:
Na dużej patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy wraz z startym ząbkiem czosnku. Wrzucamy szpinak i skrapiamy niezbyt obficie sosem sojowym. Mieszamy, a kiedy szpinak zmniejszy swoją objętość wkruszamy kozi ser i dalej podgrzewamy aż do połączenia sera i szpinaku w jednolitą całość.

Wszystkie składniki zostały już przygotowane, zatem nie pozostaje nam nic innego jak ułożenie na talerzach makaronu, na nim szpinaku a nastepnie złocistego kawałka łososia. Jeszcze tylko dekoracja z listków pietruszki lub kolendry i możemy rozkoszować się tym prostym i wspaniałym daniem. Smacznego!

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 2

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe