Bułki pszenne wg Sensuel

autor: , kategoria: bułki i rogaliki , dodano: 2012-05-28
  • Mniam: 2
    Mniam zdjęcie! Bułki pszenne wg Sensuel
    Mniam: 2
    Mniam zdjęcie! Bułki pszenne wg Sensuel
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Bułki pszenne wg Sensuel
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Bułki pszenne wg Sensuel
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Bułki pszenne wg Sensuel
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Bułki pszenne wg Sensuel

Składniki:

Przygotowanie:

Mleko podgrzewam w mikrofali, dodaję odrobinkę cukru i rozrabiam w tym drożdże.

* Zawsze robię to w wysokim naczyniu,bo mi tak wygodniej,a żeby szybciej rosły to do metalowej miski nalewam gorącej wody i wstawiam naczynie z roztworem. Drożdze w ciągu 5 min są już wyrośnięte.

* Żeby nie cackać się z wyrabianiem ciasta to posługuję się maszyną i po prostu wszystkie składniki wrzucam do pojemnika.
Tak też robię bez maszyny :)

Mąka + cukier+ sól + drożdże + olej + woda

Mieszamy wszystko razem,odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 min i czekamy aż wyrośnie.
Kręcimy kulki i układamy na blaszcze z papierem do pieczenia przykrywamy ściereczką i dajmy im jeszcze z 20 min.

* mi wychodzi 12 szt.

* Nie trzeba ich smarować niczym! A jak ciasto będzie sprawiało trudność to ręce lekko natłuścić olejem i po problemie :) Zasadzniczo nigdy nie miałam z ciastem problemu i zawsze pięknie odchodziło od ręki :)

Piekarnik nastawiamy na 225C TERMOOBIEG i na środkowym poziomie piekę 12 min.
Dokładnie po tym czasie wyciągam je z piekarnika i są rewelacja !!

Mi przypominają te bułki z dzieciństwa z przedziałkiem po środku ;). "dupki" na nie mówiłam. Ten zapach i smak jak dla mnie identyczny :)
Moja familiada domaga się wręcz co 2 dzień tych bułek,bo doskonale smakują bez dodatków jak i same.

* czas wykonania ty jakieś 1,5h.
* jak o czymś zapomniałam to dopiszę w komentarzach


Życzę smacznego !

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 4 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 90 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 12

Komentarze

  • Nika0503, 2013-02-16 19:25:35
    Nika0503
    0
    Dziś wypróbowałam bułeczki są przepyszne !zrobiłam z połowy porcji na spróbowanie i z drożdżami instant i wyszły super bardzo smaczne i łatwe
  • Ostrowczanka, 2013-02-20 17:11:48
    Ostrowczanka
    A jakiś pomysł na to ile i w jakiej temp. piec w piekarniku bez termoobiegu?
    Komentarz
  • luxelle, 2013-02-22 22:17:13
    luxelle
    0
    Super przepis, to pierwsze bułki jaki piekłam i zagoszczą u mnie na stałe używam mąki pełnoziarnistej i dodaję tylko troszkę cukru do drożdży, wychodzą idealnie

    Piekłam już na termoobiegu tak jak w przepisie oraz w piekarniku gazowym w 195 C przez ok 20 min i tak samo się udały
  • IgnisDivine, 2013-06-25 12:19:09
    IgnisDivine
    0
    Haha ! Zrobiłam je dziś, z resztą nie po raz pierwszy, na śniadanie i to mnie zmotywowało, coby je ocenić na wizażu! I faktycznie doskonale smakują bez dodatków jak i same ^^! Papranie ich dodatkami to, moim zdaniem, zbrodnia! My czasem dajemy na jeszcze lekko ciepłe bułeczki odrobinę masła i wteeedy to dopiero są pycha !
  • mart29a, 2013-11-24 19:37:02
    mart29a
    0
    Właśnie wcinam jedną z bułeczek. Wyszły bardzo dobre, przepis bardzo prosty. Następnym razem użyję mąki pełnoziarnistej albo orkiszowej co by bułki były dietetyczne ;-) dodam troche ziaren, zobaczymy co wyjdzie.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem