Sałatka z czerwonej fasoli, marchewki, rzodkiewki itd

autor: , kategoria: przekąski na zimno, sałatki , dodano: 2012-05-28
  • Sałatka z czerwonej fasoli, marchewki, rzodkiewki itd

Składniki:

  • marchew [1 szt.] (średniej wielkości)
  • cebula [0.5 szt.] (średniej wielkości)
  • żurawina [0.5 szklanki] (suszonej, dosypałam garstkę tak )
  • rzodkiewka [2 szt.]
  • ogórek zielony [0.5 szt.]
  • por [0.5 szt.]
  • czosnek [2 ząbki]
  • oliwa [3 łyżki]
  • woda [3 łyżki]
  • musztarda francuska [1 łyżeczka]
  • sól
  • pieprz czarny
  • koperek
  • fasola czerwona [1 szt.] (w puszce)

Przygotowanie:

Fasolkę odsączyć na sitku (zawsze spłukuję ten czarny płyn).
Umyć, obrać i pokroić na cienkie plasterki a następnie na ćwiartki marchewkę, ogórek, rzodkiewkę i pora.
Obraną cebulę pokroić w drobną kostkę.
Warzywa oraz żurawinę przełożyć do salaterki.
Przygotować sos - obrany czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z oliwą, wodą, musztardą, solą, pieprzem, koperkiem (nie jest konieczny, pełni bardziej funkcję dekoracyjną ale jak ktoś lubi, może "zdrowo" sypnąć). Sosem zalać warzywa i dokładnie wymieszać.
Odstawić na kilka minut.

Polecam w miedzyczasie przygotować grzanki, np. z chleba tostowego.
Sałatka jest pikantno - słodka. Wydaje mi się, że jest odpowiednia na śniadanie, lekki obiad i na kolację. Z powodu czosnku, pora i cebuli nie polecam jednak jedzenia jej przed pracą - no chyba, że pracujemy samotnie ;)

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 15 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 3

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: sałatka z wędzonym kurczakiem

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 2
     Krokiety z rożków waflowych (nadziewane mięsem i pieczarkami)
  • Mniam: 3
    Racuchy na jogurcie:hit ekspresowej kuchnii
  • Mniam: 1
    Bajaderki czyli sposób na zakalec, lub jak kto woli ciastka z resztek  ;-)
  • Mniam: 1
    Panna cotta