Sałatka z czerwonej fasoli, marchewki, rzodkiewki itd

autor: , kategoria: przekąski na zimno, sałatki , dodano: 2012-05-28
  • Sałatka z czerwonej fasoli, marchewki, rzodkiewki itd

Składniki:

Przygotowanie:

Fasolkę odsączyć na sitku (zawsze spłukuję ten czarny płyn).
Umyć, obrać i pokroić na cienkie plasterki a następnie na ćwiartki marchewkę, ogórek, rzodkiewkę i pora.
Obraną cebulę pokroić w drobną kostkę.
Warzywa oraz żurawinę przełożyć do salaterki.
Przygotować sos - obrany czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z oliwą, wodą, musztardą, solą, pieprzem, koperkiem (nie jest konieczny, pełni bardziej funkcję dekoracyjną ale jak ktoś lubi, może "zdrowo" sypnąć). Sosem zalać warzywa i dokładnie wymieszać.
Odstawić na kilka minut.

Polecam w miedzyczasie przygotować grzanki, np. z chleba tostowego.
Sałatka jest pikantno - słodka. Wydaje mi się, że jest odpowiednia na śniadanie, lekki obiad i na kolację. Z powodu czosnku, pora i cebuli nie polecam jednak jedzenia jej przed pracą - no chyba, że pracujemy samotnie ;)

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 15 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 3

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem