Langos prosto z Budapesztu :)

autor: , kategoria: kuchnia węgierska, Szybki obiad - KONKURS , dodano: 2012-05-28
  • Langos prosto z Budapesztu :)

Składniki:

  • mąka pszenna [400 g]
  • ziemniaki [2 szt.] (ugotowane)
  • drożdże [30 g] (świeże)
  • olej słonecznikowy [1 łyżka]
  • mleko [1 szklanka] (ciepłe)
  • sól - płaska łyżeczka
  • ser żółty (do posypania)
  • śmietana (do polania)

Przygotowanie:

Drożdże pokruszyć do mleka i wymieszać. Ugotowane ziemniaki wystudzić i podusić. Na blat wysypać mąkę, dodać sól, ugotowane ziemniaki, olej. Składniki połączyć, wyrobić elastyczne ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na ok 30min. Po tym czasie ciasto podzielić na kulki i rozwałkować (wielkość dowolna mogą być 2 duże, albo 4-6 małych, przy czym warto pamiętać że ciasto jeszcze urośnie w piekarniku).

Smarzyć na głębokim tłuszczu z obu stron (jak pączki).
Podawać ze startym zółtym serem i kwaśną śmietaną.
Dobre zarówno na ciepło jak i na zimno.

Można też zrobić wersję na słodko, nie dodając do ciasta soli a trochę curku i podawać z konfiturą :).

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 6

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: ciasto Pani Walewska

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    TARTA Z KURKAMI
  • Mniam: 4
    Tarta ze szpinakiem, boczkiem i fetą
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem