zapiekanka warzywna na szybko

autor: , kategoria: zapiekanki, Szybki obiad - KONKURS , dodano: 2012-05-29
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! zapiekanka warzywna na szybko
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! zapiekanka warzywna na szybko

Składniki:

Przygotowanie:

Porcja dla 4 osób, 175 kcal na porcję, zawartość tłuszczu w porcji 5 g.

Rozgrzej piekarnik do 190 st. C. Żaroodporne naczynie o pojemności przynajmniej 1 l. wysmaruj odrobiną masła.

Na patelni rozgrzej olej, dodaj cebulę, czosnek, paprykę pokrojoną w paseczki, marchew i selera. Smaż około 8 minut dość często mieszając. Następnie przykryj warzywa i duś do momentu, gdy warzywa zmiękną i lekko się zrumienią. Wyłóż dno naczynia żaroodpornego ziemniakami pokrojonymi w cienkie plasterki. Na warstwę ziemniaków nałóż połowę podsmażonych warzyw, na to nałóż następną warstwę ziemniaków, przykryj pokrojonymi pieczarkami oraz posyp ziołami.
Odrobinę kostki bulionowej rozpuść we wrzątku i tak uzyskanym bulionem polej warzywa. Na samej górze ułóż drobno pokrojoną resztę masła, przykryj naczynie i piecz w piekarniku przez 30 min. Po tym czasie zdejmij pokrywkę i kontynuuj pieczenie przez około 20 min. lub do momentu, gdy ziemniaki będę zrumienione na złoto i lekko chrupiące na brzegach.

Przed podaniem posyp posiekaną natką pietruszki.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem