Grillowany kurczak z gruszkami i camembertem

autor: , kategoria: z drobiu, Szybki obiad - KONKURS , dodano: 2012-05-30
  • Mniam: 2
    Mniam zdjęcie! Grillowany kurczak z gruszkami i camembertem
    Mniam: 2
    Mniam zdjęcie! Grillowany kurczak z gruszkami i camembertem

Składniki:

  • pierś kurczaka [1 szt.] (podwójna)
  • sól morska [1 szczypta]
  • rozmaryn [0.5 łyżeczki]
  • kolendra [0.5 łyżeczki]
  • zioła prowansalskie [0.5 łyżeczki]
  • oliwa [2 łyżki]
  • gruszki [2 szt.] (np. konferencja)
  • przyprawa do słodkich dań [0.5 łyżeczki] ( (lub cynamon, kardamon, goździki, skórka cytrynowa, cukier))
  • sałata masłowa [5 szt.] (liście)
  • sos winegret [2 łyżki] ( (3 łyżki oliwy wymieszać z 1 łyżką octu winnego, solą, białym pieprzem))
  • ser camembert [30 g]

Przygotowanie:

Wieczorem pierś z kurczaka umyć, przekroić wzdłuż na pół. Mięso natrzeć oliwą, posypać solą, rozmarynem, utłuczoną w moździerzu kolendrą i ziołami prowansalskimi, wstawić na noc do lodówki.
Nastepniego dnia sałatę umyć, dokładnie osuszyć i porwać na mniejsze kawałki.
Gruszki umyć, cienko obrać i pokroić wzdłuż na 1-centymetrowe plastry. Oprószyć każdy plaster przyprawą do dań słodkich i grillować razem z zamarynowaną piersią kurczaka z obydwu stron.
Na gorące grillowane plastry gruszki położyć po kawałeczku sera camembert. Grillowane mięso ułożyć na porwanej sałacie skropionej sosem winegret. Od razu podawać.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 25 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Polecany film:

Mariola Bojarska-Ferenc, konkurs

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    TARTA Z KURKAMI
  • Mniam: 4
    Tarta ze szpinakiem, boczkiem i fetą
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem