Makaron z pietruszkowym pesto

autor: , kategoria: makarony, Szybki obiad - KONKURS , dodano: 2012-05-30
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Makaron z pietruszkowym pesto
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Makaron z pietruszkowym pesto

Składniki:

  • makaron [250 g] (np. fusilli)
  • Pesto pietruszkowe:
  • natka pietruszki [1 pęczek]
  • orzechy włoskie [60 g]
  • czosnek [2 ząbki]
  • ser parmezan [2 łyżki] (starty)
  • oliwa z oliwek [80 ml]
  • sok z cytryny [1 łyżeczka]
  • sól morska [1 szczypta]
  • pieprz czarny [1 szczypta] (świeżo zmielony)

Przygotowanie:

Makaron ugotować w dobrze osolonej wodzie, odcedzić. Składniki pesto rozdrobnić blenderem, aby powstał gęsty sos, połączyć z ciepłym makaronem, podawać.
Pesto: Orzechy podprażyć na suchej patelni, oczyścić i wrzucić z obranymi ząbkami czosnku do blendera i posiekać. Dodać listki natki pietruszki, parmezan, oliwę, sok z cytryny, zmiksować. Na koniec doprawić do smaku solą i pieprzem. W razie gdyby pesto miało zbyt lejącą konsystencję - dodać więcej listków pietruszki, a jeśli zbyt gęstą - dolać trochę oliwy i ponownie zmiksować. Ugotowany makaron wymieszać w garnku, w którym się gotował z pesto, lekko podgrzać.
Makaron przełożyć na ogrzane talerze i posypać startym parmezanem.

Pesto można przygotować w większej ilości, bardzo dobrze przechowuje się w szczelnie zamkniętym słoiczku w lodówce, wtedy zaoszczędzimy czas na przyrządzenie pietruszkowego sosu. Odcedzając makaron do tego przepisu, warto zachować część wody z gotowania i dodać ją w momencie mieszania z pesto, pomaga to łatwiej rozprowadzić gęste pesto po powierzchni makaronu.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 20 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 5

Polecany film:

Makaron fettuccine z sosem Alfredo

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    TARTA Z KURKAMI
  • Mniam: 4
    Tarta ze szpinakiem, boczkiem i fetą
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem