kotlety-niekotlety

autor: , kategoria: jarskie i wegetariańskie, Szybki obiad - KONKURS , dodano: 2012-05-31
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! kotlety-niekotlety
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! kotlety-niekotlety
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! kotlety-niekotlety
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! kotlety-niekotlety
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! kotlety-niekotlety
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! kotlety-niekotlety
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! kotlety-niekotlety
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! kotlety-niekotlety
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! kotlety-niekotlety
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! kotlety-niekotlety

Składniki:

  • marchew [3 szt.] (ugotowana)
  • seler [1 szt.] (ugotowany)
  • por [1 szt.] (niezbyt duży, ugotowany)
  • jajka [2 szt.] (ugotowane na twardo)
  • jajka [1 szt.] (surowe)
  • bułka pszenna [1 szt.] (sucha, wczesniej namoczona i odsączona)
  • bułka tarta [0.5 szklanki]
  • sól [2 ] (według uznania)
  • pieprz (według uznania)
  • olej (do smażenia)
  • a teraz sos czosnkowo-ogórkowy
  • ogórek zielony [1 szt.] (niewielki)
  • czosnek [2 ząbki]
  • jogurt grecki [0.5 szklanki]
  • sól (do smaku)
  • pieprz biały (do smaku)
  • koperek [1 łyżeczka] (drobno pokrojony)
  • pietruszka [0.5 łyżeczki] (drobno pokrojona)

Przygotowanie:

Gdy nie wiecie, jak zużyć warzywa z rosołu,

podpowiem, jak zrobić „kotlety-niekotlety” i podać je do stołu!

Marchew, por, seler na papkę miksujemy,

ugotowane jaja i odciśniętą bułkę, wcześniej namoczoną do nich dodajemy!

Do tego sól, pieprz, surowe jajko wbijamy,

i masę całą ze sobą mieszamy!

Formujemy „kotlety-niekotlety” w bułce tartej je obtaczając,

szybkim ruchem na patelnię z rozgrzanym olejem wrzucając!

„Kotlety-niekotlety” się smażą po 3 min. z każdej strony,

a ja w tym czasie robię sos ogórkowo-czosnkowy!

Do ogórka na tarce z dużymi oczkami startego i z wody odsączonego,

dodaję 2 ząbki czosnku przez praskę przeciśniętego,

Do tego sól, pieprz, jogurt, koper, pietruszki natka,

już biegnie zapachem zwabiona gromadka!

Całość z frytkami podać proponuję,

z czego są „kotlety-niekotlety” rodzina zgaduje!

„Kotlety-niekotlety” mają wspaniały smak,

nikt nie zgadnie, że to warzywa, smakują pysznie tak!

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 15 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Polecany film:

Plebiscyt Kulinarny Blog Roku

Komentarze

  • agateq, 2012-06-01 10:54:19
    agateq
    A te bułkę pszenną namoczoną w jaki sposób do tej całej wymiksowanej masy dodać? Ona się tak - brzydko mówiąc- rozpaćka sama z siebie, czy trzeba jej jakoś pomóc?
    Komentarz
  • kilofon, 2012-06-04 11:36:02
    kilofon
    Brzydko mówiąc: ma się rozpaćkać sama z siebie! Na pewno robiłaś kiedys kotlety mielone?!
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 4
    Biszkopt -sprawdzony przepis
  • Mniam: 2
    Błyskawiczne ciasto z owocami
  • Mniam: 19
    Murzynek prościutki i pyszny.
  • Mniam: 1
    Ziemniaczane purée z cebulką