Muffiny z fetą i szpinakiem

autor: , kategoria: babeczki i muffiny , dodano: 2012-06-02
  • Muffiny z fetą i szpinakiem

Składniki:

Przygotowanie:

* feta której użyłam była dosyć sucha, łatwo się kroiła, w cieście zostały ładne, białe kawałki

Szpinak gotujemy na małym ogniu w osolonej wodzie ok.5 minut. Odcedzamy i odciskamy łyżką nadmiar wody. Piekarnik nagrzewamy do 180C a formę na muffinki smarujemy tłuszczem.
(Ja dodatkowo użyłam papilotek). Do dużej miski wsypujemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sól i mieszamy. W drugim naczyniu łączymy ze sobą mokre składniki: jogurt, olej i jajka mieszając do uzyskania jednolitej masy. Suche składniki dodajemy do mokrych i krótko mieszamy do momentu połączenia się ze sobą zawartości obu naczyń. Na końcu dodajemy ser i szpinak i ponownie delikatnie mieszamy. Tak powstałą masę przekładamy za pomocą łyżki do foremek i pieczemy 25 minut. Pod koniec pieczenia (5 minut wcześniej) można włączyć termoobieg,aby muffinki zarumieniły się z wierzchu. Upieczone muffiny pozostawiamy w formie do całkowitego wystygnięcia po czym studzimy na kratce.

    Śr. ocena: 3.67 / recenzji: 3 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 12

Komentarze

  • Ervisha, 2012-06-02 19:59:28
    Ervisha
    Prosiłabtm byt do przpeosu dodać 200 gram fety
    Komentarz
  • Assathra, 2013-01-15 19:55:20
    Assathra
    wyglądają apetycznie, chyba mnie zainspirowałaś do ich wykonania, bo uwielbiam szpinak i fete
    Komentarz
  • cherry_flamme, 2013-04-07 21:04:47
    cherry_flamme
    0
    Nie trzymałam się ściśle przepisu, ale muffiny wyszły pyszne Idealnie wilgotne i lekko słone.
  • JuliaDM, 2013-04-19 13:48:56
    JuliaDM
    Jak wysoko nałożyć ciasto do foremek? Wiem, głupie pytanie, ale potrzebuję odpowiedzi
    Komentarz
  • JuliaDM, 2013-04-19 18:55:52
    JuliaDM
    1
    Dobra, poradziłam sobie. Udoskonaliłam o czosnek w szpinaku, ale w ciąż czegoś mi tu brakuje. Dobre, ale nie pyszne.
  • misiarysia, 2013-04-30 01:02:55
    misiarysia
    Może odrobinę gałki muszkatołowej?
    Komentarz
  • Stiepanowna, 2013-10-23 07:40:36
    Stiepanowna
    Bez czosnku ani rusz
    Komentarz
  • mmonyka1, 2014-01-27 21:32:44
    mmonyka1
    0
    Dziś zrobiłam, ale niestety nie są to nasze, a w szczególności męża, smaki...Dodałam czosnek i troszkę ziół, aby wzbogacić smak. Mimo wszystko szału nie było. W ramach eksperymentów można spróbować, ale ja niestety nie wrócę do tego dania.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe