Gofry belgijskie

autor: , kategoria: inne desery , dodano: 2012-06-03
  • Mniam: 19
    Mniam zdjęcie! Gofry belgijskie
    Mniam: 19
    Mniam zdjęcie! Gofry belgijskie
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Gofry belgijskie
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Gofry belgijskie
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Gofry belgijskie
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Gofry belgijskie

Składniki:

Przygotowanie:

Podgrzewamy mleko(ma być mocno ciepłe) Wlewamy je do dużej miski , dodajemy masło, oba cukry i sól. Mieszamy, aż masło się roztopi .Dodajemy jajka, mąkę i drożdże. Mieszamy.

Przykrywamy miskę folią spożywczą i odstawiamy na godzinę, żeby podrosło. Ciasto trzeba robić w dużym naczyniu i zaglądać do niego co jakiś czas (ja o moim zapomniałam i zostawione bez opieki zaczęło uciekać z miski ;)

Kiedy ciasto wyrośnie można wstawić je na kilka godzin (albo i całą noc) do lodówki, ale nie jest to konieczne.

Gofrownicę rozgrzewamy. Nakładamy ciasto i pieczemy do zrumienienia. Studzimy na kratce.

    Śr. ocena: 3.50 / recenzji: 1 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 20 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 6

Komentarze

  • dzyka, 2012-06-09 11:41:54
    dzyka
    0
    Fajnie, ze są chrupiace i nie przypalaja sie do gofrownicy, ale jeżeli chodzi o smak, to są takie sobie. Kiedyś mieszkałam za granica i często jadłam belgijskie, a te w smaku ich nie przypominaja. Są smaczne, ale bez rewelacji, z dodatkami typu jogurt i truskawki, to jeszcze jeszcze...
  • vesenka, 2012-06-11 06:13:52
    vesenka
    Wiesz, są dwie wersje gofrów belgijskich, jedna na drożdżach, druga bez. To smak jednej z nich. Może te jadane kiedyś przez Ciebie to wersja na sodzie oczyszczonej, bez drożdżowego posmaku.
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem