Krokiety

autor: , kategoria: naleśniki , dodano: 2009-12-16
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Krokiety
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Krokiety

Składniki:

Przygotowanie:

Farsz: Mięso podsmażamy na patelni aż się zarumieni. Kapuste trzemy na tarce o dużych oczkach. Marchewkę trzemy na małych oczkach. Dodajemy do podrumienionego mięsa. Mieszamy, dodajemy zioła do smaku, ewentualnie sól i pieprz. Dusimy pod przykryciem aż kapusta zmięknie.

Ciasto: Tak jak na naleśniki. Mieszamy mąkę, jajo i mleko, dodajemy szczyptę soli. Konsystencja ciasta powinna być raczej średnio gęsta.
Smażymy kilka naleśników.

Na naleśniki nakładamy farsz. (czasem dodaję plaster sera zółtego )
Zaginamy boki nalesnika do środka. Najpierw prawy i lewy a później dolny i górny. Dośc ciasno. Nastepnie panierujemy w jajku i bułce tartej. Tak przygotowany krokiet smażymy na patelni aż się zarumieni bułka.

Można podawać z ziemniakami lub pieczywem.
Smacznego :)

    Śr. ocena: 4.92 / recenzji: 6 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 40 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Komentarze

  • pysiamn, 2009-12-16 15:37:22
    pysiamn
    1
    uwialbiam krokoety W takiej wersji jeszcze nie robilam
  • Rodzynka1989, 2009-12-16 21:41:53
    Rodzynka1989
    0
    Brzmi smacznie, trzeba będzie pokombinować
  • karolcia198506, 2010-01-20 20:46:22
    karolcia198506
    1
    Robiłam, mogę potwierdzić bardzo dobre z barszczykiem czerwonym
  • Monifash34, 2010-01-20 21:06:36
    Monifash34
    1
    Bardzo dobre danie.Do krokietów najlepszy będzie barszczyk czerwony.
  • kropka75, 2010-01-21 08:03:42
    kropka75
    3
    Bardzo lubię krokiety. Smaczne danie. Koniecznie z czerwonym barszczem i to takim na ostro, z czosnkiem.

    Tyle że krokiety wolę jednak z kapusty kiszonej lub z mieszanki kapust. Sama słodka jest dla mnie za nijaka.

    Ja dodają jeszcze parę grzybków, a jak nie mam to pieczarki do farszu.

    Ale przepis dobry, więc ocena też wysoka. Kto nie robił, polecam.
  • marcia45, 2010-11-12 13:18:46
    marcia45
    1
    Polecam robiłam wg przepisu, TZ bardzo smakowały, mimo iz rozzlatywały mi się, bo nie umiałam ich dobrze zwinąć. Zjedliśmy do barszczu.
  • Kancia, 2010-11-14 08:42:10
    Kancia
    być może naleśniki wyszły za grube najlepiej zrobić cienkie wtedy ciasto bardziej się poddaje zwijaniu
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe