GRUSZKA Z DANISH BLUE NA RUCCOLI okraszona żurawiną i orzechami

autor: , kategoria: sałatki , dodano: 2012-06-03
  • GRUSZKA Z DANISH BLUE NA RUCCOLI okraszona żurawiną i orzechami

Składniki:

Przygotowanie:

Kupić dobrą, świeżą ruccolę, w opakowaniu nie może być rosy, ponieważ szybko zepsuje się w lodówce. Na świeżej ruccoli opiera się cały smak tej sałatki, która jest absolutnym hitem letnim imprez.
Sos można przygotować dzień wcześniej-do małego słoika wlać na 1 cm oliwy, wlać sok z jednej cytryny, sok z połowy pomarańczy, łyżeczkę musztardy /najlepiej miodowej Roleski/ trochę kremu balsamicznego /ok. 1 łyżeczki/, łyżeczkę miodu i wstrząsnąć. Sos w smaku musi być lekko kwaśny, lekko słodki, jeżeli jest zbyt kwaśny-dodać cukru pudru łyżeczkę, jeżeli zbyt słodki-więcej soku z cytryny, jeżeli zbyt rzadki-dodać oliwy i dodatkową kapkę musztardy. od sosu zależy smak naszej sałatki, więc warto się postarać, żeby był idealnie wyważony.
Oprócz sosu, możemy przygotować dzień wcześniej ser pleśniowy i drobniutko go pokruszyć pakując z powrotem w ten sam pojemniczek. Tuż przed podaniem ruccolę wkładamy do okrągłego półmiska, mieszkamy z sosem /sos ma delikatnie oblepiać liście, sałata nie może w nim pływać, bo szybko zwiędnie/-na wymieszaną sałatę układamy w okrąg plastry gruszki ze skórką, na to wysypujemy kruszony ser, na to garść orzechów i garść żurawiny albo suszonej wiśni. po wierzchu można skropić kremem balsamicznym. wygląda obłędnie, jak z restauracji i smakuje pysznie.

co do kremu balsamicznego-to nie jest ocet balsamiczny. jest gęsty, jak syrop, ma smak balsamico, ale nie jest kwaśny. to zupełnie inny produkt.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 20 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 6

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe