LAZANIA LASAGNE ZE SZPINAKIEM

autor: , kategoria: makarony , dodano: 2012-06-04
  • LAZANIA LASAGNE ZE SZPINAKIEM

Składniki:

Przygotowanie:

Prosty, pyszny przepis na wielki półmisek lazanii. Danie idealne na przyjęcie, można w całości przygotować dzień wcześniej i godzinę przed podaniem wrzucić do pieca-nie ma potrzeby pilnowania, więc piecze się samo. przepis dla 10 osób.

Płaty lazanii należy lekko podgotować w osolonej wodzie. Wystarczy zaledwie kilka płatów,pół paczki. Do wody dodać kapkę oleju i pilnować, żeby się nie posklejały, trzeba pilnować i oddzielać widelcem. Płaty gotują się zaledwie kilka minut, tak żeby były al dente.
Przepis na szpinak: na patelnię wlewamy troszkę oliwy, na to wrzucamy 2 mrożone paczki szpinaku-ważne żeby był w liściach. Gotujemy do momentu, aż szpinak się rozmrozi na patelni. Dopiero wtedy oceniamy, czy jest woda na patelni-wtedy ją odlewamy, a jeżeli jest w miarę sucha, możemy przystąpić do przyprawiania. Dodajemy małe opakowanie fety, albo połowę lub 2/3 dużego opakowania, wyciskamy na to kilka ząbków czosnku /ja lubię nawet pół główki dodać/, koniecznie połowę całej gałki muszkatołowej startej na najdrobniejszych oczkach tarki i ew. vegettę, jeżeli szpinak nie jest dość doprawiony już fetą. Nadzienie musi być zdecydowane w smaku i mocno czosnkowe. Gałka jest koniecznością do szpinaku.
Gdy mamy gotowy farsz, bierzemy naczynie do zapiekania, lekko smarujemy je oliwą, kładziemy płaty lazanii, na to wykładamy trochę farszu, znowu płaty lazanii, na to reszta farszu. na sam wierzch dajemy sos beszamelowy-czasem w sklepie chyba carrefourze sprzedają gotowy beszamel, wystarczy wylać i zapiec, albo można zrobić samemu-na patelni rozpuszczamy łyżkę masła, troszkę oliwy lub oleju, oprószamy mąką tak z 2 łyżki,żeby zrobiła się zasmażka, mieszamy, żeby mąka połączyła się z tłuszczem, na to wylewamy trochę mleka najpierw pół szklanki i patrzymy jak masa się łączy, ja to zawsze robię na oko, żeby powstał średnio-gęsty sos. nie za rzadki, bo spłynie na dno i nie za gęsty, bo powstanie wielka kluska. taki jak gęsta śmietana-doprawiamy go na koniec wegettą i startą gałką muszkatołową, której dajemy dość dużo, nawet pół gałki-trzeba próbować.
Lazanię zatem polewamy sosem, na to posypujemy tartym serem i albo od razu do pieca na 190-200 stopni, pieczemy ok. 40 minut do godziny. jeżeli wierzch za bardzo się rumieni, należy go przykryć folią.
albo.. obwijamy lazanię folią do pieczenia i wkładamy do lodówki. pieczemy następnego dnia dla gości. bardzo dobrze się przechowuje.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 80 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 10

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem