SERNIK NA ZIMNO który zawsze wychodzi

autor: , kategoria: serniki , dodano: 2012-06-04
  • SERNIK NA ZIMNO który zawsze wychodzi

Składniki:

Przygotowanie:

na wstepie nalezy zaznaczyc, ze sernik zawsze wychodzi, wiec mozna zrobic nawet za 1 razem.
najpierw rozpuszczamy cytrynową galaretkę w 2/3 szklanki wrzącej wody z czajnika. należy dopilnować, żeby galaretka była całkowicie rozpuszczona i nie było widocznych żadnych drobinek żelatyny w środku.
następnie przechodzimy do etapu ucierania. najpierw ucieramy masło /masło 82 proc., pamiętajmy że margaryna nie chłodzi się do zwartej konsystencji, więc sernik mógłby być zbyt rzadki/. gdy masło będzie już miękkie, dodajemy po łyżce cukier puder aż do wyczerpania, potem 4 żółtka, z czego 2 białka zachowujemy na póżniej. masę uciera się średnio 15 minut, powinna być gładka puszysta i lekko żółta. dodajemy też paczkę cukru waniliowego, dużo zmieni smak dodanie cukru waniliowego prawdziwego, a nie wanilinowego. do utartej masy dodajemy po łyżce biały ser oraz krzepnącą żółtą galaretkę. galaretka musi być nieco żelowata, zanim ją dodamy, ponieważ inaczej masa będzie za rzadka i wycieknie nam dziurą z tortownicy do lodówki.
Gdy mamy już masę serową, ubijamy obok 2 białka na sztywną pianę/piana jest sztywna gdy odwrócona do góry nogami nie wypada z miski/ i dodajemy pianę razem z bakaliami do masy serowej. delikatnie mieszamy mieszając od góry do dołu, tak żeby nie rozbić delikatnej piany z białek. sernik musi być puszysty.
Masę wlewamy do tortownicy 24 cm na wysmarowany masłem i oprószony bułką tartą spód. można też na spód dać biszkopty, ale jakoś nie lubię rozmiękłych biszkoptów , więc nigdy ich nie daję.
Wstawiamy sernik do lodówki. po ok. 2 godzinach wierzch sernika powinien nieco stężeć, gdy już stężeje, możemy przystąpić do dekoracji. rozpuszczamy 2 galaretki w 3 szklankach wody aż do rozpuszczenia żelatyny i odstawiamy do ostygnięcia.
na desce przygotowujemy sobie owoce do dekoracji-ja najbardziej lubię świeże albo z kompotu truskawki. zimą daję dookoła truskawki, w środek brzoskwinie,mandarynki. nie należy tylko dawać kiwi, bo nie zastygnie galaretka. układamy owoce na serniku, zalewamy chłodną galaretką i wstawiamy z powrotem do lodówki. sernik należy przygotować poprzedniego dnia przed podaniem, ponieważ potrzebuje czasu do stężenia.

uwagi co do sera-można dać tłusty mielony president, można dać homogenizowany waniliowy president, im rzadszy ser, tym delikatniejsza będzie masa. im gęstszy ser, tym bardziej kremowy i zwarty będzie sernik.
uwagi co do bakalii-można dać tylko orzechy włoskie i rodzynki, jednak migdały bardzo poprawiają smak. im bardziej zróżnicowane bakalie, tym smaczniejszy sernik.
uwaga co do jajek-przepis przewiduje średniej wielkości jaja L. przy jajkach największych mogą zmienić się proporcje składników i przepis może się nie udać. tak ostatnio zrobiłam tiramisu i masa wyszła za rzadka.
jajka zawsze należy starannie umyć w ciepłej wodzie.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 12

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe