ŚLEDZIE Z CEBULKĄ MOJEJ BABCI

autor: , kategoria: przekąski na zimno , dodano: 2012-06-04
  • ŚLEDZIE Z CEBULKĄ MOJEJ BABCI

Składniki:

Przygotowanie:

Najważniejsze w przygotowywaniu śledzi jest po pierwsze kupno dobrych śledzi i najlepsze będą z beczki ze sklepu rybnego. a jeżeli nie, to tacka lisner. Należy spróbować mały kawałeczek śledzia, na ile jest on słony, śledż nie może być samą solą, ponieważ przyjdzie nam przy stole pić litrami wodę z pragnienia. Śledż musi być delikatnie słony. Nie można podać dokładnego czasu moczenia, ponieważ czasem śledzie trzeba wymoczyć w zimnej wodzie 15 minut, a czasami 2 godziny, ale to raczej maks. Najgorsze jednak jest zbytnie wymoczenie śledzi, bo tracą swój smak, lepsze już nieco przesolone. ja podczas moczenia odkrawam kawałeczek śledzia i próbuję, czy to już.
W międzyczasie siekam bardzo drobno cebulę. w sumie można by ją posiekać w blenderze, ale raz tak zrobiłam i wyszło coś na kształt syropu z cebuli, więc niestety, ale trzeba siekać. ja najbardziej lubię cebulę cukrową, jest delikatniejsza w smaku, może też być czerwona, a może też być zwykła biała. w Takim wypadku należy jednak z całą pewnością po posiekaniu włożyć cebulę na sitko, przelać wrzątkiem z czajnika i odsączyć. sparzona cebula nie podrażnia żołądka, lepiej się trawi i nie jest taka ostra w smaku. Cebuli musi być dużo.
Śledzie po wymoczeniu wycieramy całkowicie do sucha, nawet kilkakrotnie. Jeżeli śledz pozostanie mokry, to rozwodni sok z cebuli, który nie przejdzie do śledzi. Cała sztuka w przygotowaniu śledzi polega na użyciu suchych śledzi, sparzonej cebuli i odstawienia na dzień, 2 do lodówki.
Mając śledzie i cebulę, bierzemy duży słój w którym układamy warstwami jedną warstwę krojonego śledzia, na to siekana cebula, na to znowu warstwa śledzia i znowu cebula, do wyczerpania składników. na sam wierzch polewamy ok. 2 łyżkami oleju słonecznikowego. ja biorę patyczek i z boków odchylam śledzie, żeby trochę oleju spłynęło na dół. tak czy inaczej wierzch musi być przykryty warstewką oliwy, żeby zabezpieczyć śledzie przed zepsuciem.
Odstawić na conajmniej 1-2 dni, a można zrobić nawet 3 dni przed świętami, bo wtedy śledzie będą miały dobry, przegryziony cebulą smak.

Inna wersja-matjasy po wymoczeniu posmarować cieniusieńką warstewką musztardy sarepskiej, zwinąć w rulon jak rolmopsa, zapiąć wykałaczką. takie rolmopsy układać warstwami w słoiku, posypywać cebulą i robić kolejne warstwy. ja mam taki specjalny chyba 5 litrowy słój na śledzie. takie rolmopsy znacznie efektowniej prezentują się na stole.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 10

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe