PYSZNA RYBA PO GRECKU na przyjęcia

autor: , kategoria: przekąski na zimno , dodano: 2012-06-04
  • PYSZNA RYBA PO GRECKU na przyjęcia

Składniki:

  • całe filety mintaja 1 kg
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • pół selera
  • 3 liście laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • łyżka lub 2 cukru
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • cytryna
  • ocet jabłkowy
  • wegetta
  • olej
  • mąka
  • 2 cebule czerwone

Przygotowanie:

Filety z mintaja po rozmrożeniu należy bardzo dokładnie osuszyć, ponieważ zachowują dużo wody. Należy je oprószyć wegettą lub solą po prostu i obtoczyć w mące, a następnie usmażyć na dużym ogniu na oleju. Filety powinny być rumiane i chrupiące.
Na drugiej patelni rozgrzać nieco oliwy, dodać 2 siekane w półtalarki czerwone cebule, podsmażyć delikatnie do zeszklenia, następnie dorzucić starte na tarce o grubych oczkach warzywa korzeniowe i chwilę wszystko podsmażyć, tak z 2 minuty. potem podlać wodą, ale na tyle, żeby warzywa się nie przypaliły, a jednocześnie żeby miały w czym się dusić i nie powstała zupa. Dodać liście laurowe i ziele angielskie. Warzywa przykryć przykrywką i niech duszą się ok. 10-15 minut. po tym czasie sprawdzamy, czy są miękkie, jeżeli tak, to sprawdzamy ile mamy tej wody w naczyniu-jeżeli za dużo, to trzeba to odparować, czyli jeszcze pogotować bez pokrywki, aż ilość wody się zmniejszy. gdy warzywa będą już prawie bez wody, należy dodać 2 łyżki koncentratu, wegettę, pieprz do smaku, trochę soku z cytryny oraz 1 łyżkę cukru. sos ma być słodko-kwaśny. należy go doprawiać dotąd, aż na zimno będzie miał odpowiedni smak. należy pamiętać, że coś co jest przesolone na ciepło, na zimno będzie już mniej słone i ogólnie zmienia się smak na zimno, jest mniej intensywny. a nam w końcu zależy, żeby ryba miała smak. warto więc poczekać do wystygnięcia i dopiero wtedy ocenić smak sosu. konsystencja sosu ma być gęsta, mają to być same duszone warzywa, bez żadnej wody.
Dobrze przygotować potrawę 1-2 dni wcześniej, ponieważ tylko wtedy składniki mają szansę się przegryżć. półmisek należy przechowywać szczelnie przykryty folią do pieczenia i owinięty folią spożywczą.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 8

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: ciastka dyniowe

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    TARTA Z KURKAMI
  • Mniam: 4
    Tarta ze szpinakiem, boczkiem i fetą
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem