TIRAMISU

autor: , kategoria: kremy i musy , dodano: 2012-06-04
  • TIRAMISU

Składniki:

Przygotowanie:

przygotować napar z kawy, 2 łyżki w szklance wody, dodać sporo cukru, tak żeby powstał esencjonalny słodki, mocny napar kawowy.
pozostawić do wystygnięcia.

żółtka utrzeć mikserem dodając do nich porcjami po trochu cukru kryształu. lepiej nawet najpierw dać 6 żółtek, ponieważ jeżeli wrzuci się naraz za dużo cukru, masa może mieć problemy, żeby się utrzeć. dlatego jeżeli nie idzie coś ucieranie, należy dodać żółtko.
Gdy kogiel mogiel będzie utarty, dodajemy po łyżce mascarpone. włoskie ma lepszy smak. Masa po utarciu powinna być gęsta. jeżeli jest zbyt rzadka, to znak, że potrzeba więcej sera.

Zanurzać biszkopty w zimnym naparze z kawy i ułożyć warstwę w głębokiej salaterce, na to wyłożyć trochę masy, znowu biszkopty i znowu masa. z wierzchu posypać tartą gorzką czekoladą.
ja czasem robię na wierzch włoską bezę /białka uciera się na parze z cukrem do powstania bezy, a następnie przypala palnikiem w gotowej już salaterce/.

uwagi do deseru-należy użyć jajek wielkości maks L. ostatnio użyłam największych i masa wyszła zbyt rzadka.
modyfikacją tego przepisu jest użycie rozpuszczalnej pitnej czekolady do naparu z kawy. miałam taką czekoladę pitną z vergnano, idealnie nasączała biszkopty i smak był gorzko-czekoladowo-kawowy, bardziej intensywny, niż daje zwykła kawa. użycie już tabliczki czekolady zniweczyło efekt, ponieważ czekolada nie pozwoliła naparowi wniknąć do środka, w efekcie czego, biszkopty pozostały suche. deser mi wtedy całkowicie nie wyszedł. dlatego proponuję dodawać czekoladę pitną i lepiej przełamać biszkopt i sprawdzić, czy się nasączył.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 40 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 10

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe