SAŁATKA ŚLEDZIOWA Z CZERWONĄ FASOLKĄ I ZIEMNIAKAMI

autor: , kategoria: przekąski na zimno , dodano: 2012-06-04
  • SAŁATKA ŚLEDZIOWA Z CZERWONĄ FASOLKĄ I ZIEMNIAKAMI

Składniki:

  • śledzie matjas z beczki 0,5 kg
  • cebula czerwona 1 szt.
  • ogórki kiszone 5 szt.
  • ziemniaki sałatkowe kilka dużych sztuk
  • majonez
  • natka pietruszki
  • puszka czerwonej fasolki

Przygotowanie:

Śledzie wymoczyć w zimnej wodzie, próbować w trakcie moczenia, żeby straciły sól, ale żeby ich nie wymoczyć zanadto. Można też użyć gotowej tacki śledzi, tylko te z beczki są bardziej mięsiste.
Ziemniaki sałatkowe ugotować w mundurkach al dente w osolonej wodzie, tak żeby były ugotowane, ale nie rozgotowane. Zimne ziemniaki, obrać, pokroić w drobną kostkę.
Ogórki drobniutko posiekać, cebulkę również.
Śledzie pokroić w kostkę.
Fasolkę z puszki odsączyć na sicie, przepłukać zimną wodą, żeby całkowicie wypłukać zalewę.
Składniki sałatki połączyć, wymieszać z majonezem, doprawić ew. solą, pieprzem. z wierzchu przybrać siekaną natką.
Danie idealne na święta.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 8

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: roladki z szynki

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 2
    Racuchy na jogurcie:hit ekspresowej kuchnii
  • Mniam: 1
    Bajaderki czyli sposób na zakalec, lub jak kto woli ciastka z resztek  ;-)
  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe