CIASTO 3 BIT Z GORZKĄ CZEKOLADĄ

autor: , kategoria: ciasta kruche i francuskie , dodano: 2012-06-04
  • CIASTO 3 BIT Z GORZKĄ CZEKOLADĄ

Składniki:

Przygotowanie:

Przygotowanie bez gotowania.

Krakersy wyłożyć równiutko jeden przy drugim na prostokątnej blasze 35 na 20 cm, albo podobnej, chodzi o to, żeby ciasto miało odpowiednią wysokość.
Przygotować masę budyniową-1 szklankę mleka zmiksować z mąką i jajkami, 2 szklanki mleka zagotować z masłem, cukrem i cukrem waniliowym. Wlać zmiksowaną masę, mieszać drewnianą łyżką do zgęstnienia, odstawić z ognia.Masa powinna być bardzo gęsta, znacznie bardziej gęsta niż zwykły budyń.

Ciepłą masę budyniową wylać na krakersy, rozsmarować równo, przykryć drugą warstwą krakersów. Rozsmarować na tym masę krówkową prosto z puszki, przykryć kolejną warstwą krakersów.

Przygotować masę z bitej śmietany-śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder 2 łyżki oraz rozpuszczoną żelatynę. żelatynę wsypujemy po prostu do szklanki z wrzątkiem i mieszamy do rozpuszczenia, nie mogą być widoczne grudki żelatyny, bo inaczej śmietana będzie miała grudki. W międzyczasie jak ubijamy śmietanę, to żelatyna sobie stygnie-należy dodać przestudzoną, ale płynną.

Masę śmietanową wyłożyć na przygotowane wcześniej ciasto, z których górna warstwa to krakersy i wyrównać. posypać z wierzchu tartą czekoladą i schłodzić.

uwagi-nie zastępować masła margaryną, raz tak zrobiłam i masa się nie ścięła na sztywno. ten przepis jest mega sprawdzony, napewno wyjdzie. Budyń w połączeniu ze słonymi krakersami oraz gorzką czekoladą powoduje, że deser jest przyjemnie przełamany, podobnie jak kawa w tiramisu. Przygotowanie jest mega proste i chociaż wiem, że niektórzy boją się żelatyny, to w tym przepisie nie ma problemu. bardzo łatwo wymieszać te 3 łyżeczki w szklance i dolać do śmietany, tylko żelatyna musi być lekko ciepła, bo jak zastygnie, to trzeba rozrobić nową, wyszłyby wielkie grudki z tego. budyń też jest mega prosty i nawet jak będzie miał grudki, to nie szkodzi, można ciachnąć mikserem i je rozbić. ten przepis wychodzi za 1 razem.

    Śr. ocena: 2.67 / recenzji: 3 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 40 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 12

Komentarze

  • dzyka, 2012-06-10 20:38:39
    dzyka
    2
    Jaki jest sens powielania przepisów? Ciasto te było tu kilka razy, robiłam je miesiąc temu od innej osoby, a to ze herbatniki zastapilas krakersami, to Ameryki nie odkrylas, niektórym smakuje bardziej z krakersami, innym z herbatnikami.
  • missoni, 2012-06-11 02:33:05
    missoni
    -1
    Przepis powielony, na dodatek długi i nieprzejrzysty.
  • Luba, 2013-02-01 17:03:40
    Luba
    0
    Fajny przepis, ciasto wyszło i bardzo smakowało

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem