Chlebek bananowy (banana bread)

autor: , kategoria: ciasta ucierane , dodano: 2012-06-05
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Chlebek bananowy (banana bread)
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Chlebek bananowy (banana bread)
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Chlebek bananowy (banana bread)
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Chlebek bananowy (banana bread)
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Chlebek bananowy (banana bread)
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Chlebek bananowy (banana bread)

Składniki:

  • banan [4 szt.] (średnie DOJRZAŁE banany)
  • jogurt naturalny [0.333 szklanki] (1/3 szklanki (w oryginalne było masło stopione 1/3 szklanki))
  • cukier [0.5 szklanki] (0,5 szklanki)
  • jajka [1 szt.] (jedno roztrzepane )
  • ekstrakt waniliowy [1 łyżeczka] (opcjonalnie jedno opakowanie cukru waniliowego)
  • cynamon [1 łyżeczka]
  • soda oczyszczona [1 łyżeczka]
  • sól (szczypta)
  • mąka pszenna [1.5 szklanki] (1 i 1/2 szklanki)

Przygotowanie:

Dziś zrobiłam i ja w nieco innej wersji bardziej dietetycznej gdyż masło zastąpiłam jogurtem naturalnym ;)

Jest to ni chlebek ni ciasto, godne polecenia pachnące bananami i wanilią, nieco gliniaste ale wilgotne i przepyszne, warto spróbować.
Można jeść z dzemem, z masełkiem, mi jednak i córeczce smakuje najbardziej samo jeszcze lekko ciepłe :D

Banalne w wykonaniu nie trzeba nawet mieć miksera, wystarczy miska, łyżka i widelec :)



Przygotowanie:

W dużej misce rozgnieść widelcem dojrzałe banany, dodać jogurt naturalny.

Potem dodać cukier, roztrzepane jajko, wanilię i cynamon.

Na końcu dodać mąkę wymieszaną z sodą i szczypta soli. Wymieszać.



Piec przez godzinę czasu w piekarniku nagrzanym do 170°C, w małej keksówce o wymiarach

10 x 20 cm.

    Śr. ocena: 4.60 / recenzji: 5 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 15 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 10

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: piernik świąteczny

Komentarze

  • uroczysko, 2012-06-07 16:26:08
    uroczysko
    3
    Jest fantastyczne! Nie mogę się mu oprzeć i podjadam go już od rana Prosty w zrobieniu, pyszny w smaku - cała moja rodzina zajada, samego lub z masłem Na pewno często zagości w naszym menu
  • kwiatuszek10031989, 2012-10-24 14:16:16
    kwiatuszek10031989
    0
    Właśnie go upiekłam, ale jak dla mnie jest zbyt słodki i za bardzo czuć sodą Na drugi raz zamiast sody użyję proszku do pieczenia i koniecznie dodam mniej cukru. Ale jak na pierwszy raz to wyszedł całkiem niezły Z wyglądu jest super, gorzej ze smakiem...
  • Lolaa87, 2012-10-28 10:19:11
    Lolaa87
    0
    Zrobiłam wczoraj Dla mnie to bardziej ciasto niż chlebek, ale fakt faktem przepyszne bardzo słodkie, lekko gliniaste
    Na pewno jeszcze nie raz je przyrządze
  • Korah, 2015-04-22 10:37:37
    Korah
    0
    Pysiamn, daję maksymalną ocenę. Chlebek zrobiłam nieco inaczej, bo w ogóle nie dodałam cukru, a jedyny cukier jest bananach i w jogurcie, bo akurat miałam w lodówce smakowy. Dodałam też siemię lniane i zamiast sody proszek do pieczenia. Następnym razem może dodam orzechy. Musiałam zwiększyć proporcje na formę 10x30 cm, ale i tak się ładnie upiekł, tylko 10 minut dłużej to trwało. Nie ma się co czarować, że to deser z krwi i kości, ale jest naprawdę smaczny, dla osób na diecie godny polecenia. Nawet moje dziecko zajada ze smakiem, smaruję mu powidłami i zabiera do szkoły od dwóch dni już. Ale przede wszystkim chlebek się po prostu udał, nie wyszedł zakalec, a obawiałam się tego, ładnie urósł i jest gliniasty, ale nie czuć w ogóle mąki. Po upieczeniu wyłożyłam od razu z formy na kratkę i co jakiś czas obracałam, żeby ładnie odparował. Fajny przepis. Proszę o więcej. Pozdrawiam
  • graszka80, 2015-11-25 19:17:43
    graszka80
    0
    fantastyczny prosty przepis jutro upiekę to ciasto dziękuję za przepis

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 4
    Biszkopt -sprawdzony przepis
  • Mniam: 2
    Błyskawiczne ciasto z owocami
  • Mniam: 19
    Murzynek prościutki i pyszny.
  • Mniam: 1
    Ziemniaczane purée z cebulką