Szczaw w słoikach na zimę

autor: , kategoria: Przepisy na zimę , dodano: 2012-06-05
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Szczaw w słoikach na zimę
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Szczaw w słoikach na zimę

Składniki:

  • szczaw [1 kg] (bądź dowolna ilość)
  • woda [1 l]
  • sól [1 łyżka] (płaska)

Przygotowanie:

Dowolną ilość szczawiu dokładnie umyć pod bieżącą wodą, pokroić w wąskie (2 mm ) paseczki. Zagotować wodę z solą w ilości 1 płaska łyżka soli na 1 litr wody. Wrzucić posiekany szczaw pogotować ok 3 minut. Szczaw zmniejszy objętość i kolor. Gorący włożyć w wyparzone słoiki o pojemności około 0,5 litra, zakręcić nakrętki, pozostawić do ostudzenia. Zimą gotujemy wywar z warzyw z liściem laurowym i zielem angielskim, zrumienioną nad ogniem małą cebulką, można ugotować wywar z mięsem. Należy pamiętać, że szczaw jest słony, więc solimy na koniec gotowania.po dodaniu szczawiu . Zaprawiamy zupę śmietaną, na talerze kładziemy pokrojone w ćwiartki ugotowane na twardo jajko. Podajemy z ziemniakami .

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 1

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe