Buchty z truskawkami i twarogiem

autor: , kategoria: ciasta drożdżowe , dodano: 2012-06-07
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Buchty z truskawkami i twarogiem
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Buchty z truskawkami i twarogiem
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Buchty z truskawkami i twarogiem
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Buchty z truskawkami i twarogiem
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Buchty z truskawkami i twarogiem
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Buchty z truskawkami i twarogiem
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Buchty z truskawkami i twarogiem
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Buchty z truskawkami i twarogiem

Składniki:

Przygotowanie:

Z drożdży, łyżki cukru, dwóch łyżek mąki i 3 łyżek letniego mleka robimy zaczyn i odkładamy go w ciepłe miejsce do czasu aż wyrośnie. Pozostała mąkę przesiewamy do miski, dodajemy szczyptę soli, jajka, resztkę cukru, resztę mleka, wyrośnięty zaczyn i pół rozpuszczonego masła (70g). Wyrabiamy gładkie ciasto (jeżeli jest zbyt klejące, dodajemy mąki), przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Twaróg mieszamy z jajkiem, cukrem pudrem i cukrem waniliowym (jeżeli twaróg zrobi się lejący, przesączamy przez sitko). Umyte owoce osuszamy.

Ciasto wałkujemy na płat o grubości około 5mm i kroimy na 24 kwadraty. Na nich układamy twaróg i owoce. Bułeczki sklejamy, smarujemy resztą roztopionego masła i układamy ciasno na blasze z wyższym brzegiem, miejscem sklejenia na spód blaszki.

Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopniu przez około 25 minut. Następnie schładzamy (można zjeść oczywiście ciepłe, ale uwaga na brzuchy!) i posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego! :)

www.amatorskiegotowanie.blogspot.com

    Śr. ocena: 3.83 / recenzji: 2 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 24

Komentarze

  • Susanna, 2012-06-11 12:18:23
    Susanna
    2
    Buchty upiekłam wczoraj. Generalnie smaczne bułeczki aczkolwiek mam kilka "ale". Moim zdaniem w przepisie jest podane za dużo mleka. 100 ml wystarczyłoby. Wlałam 200 ml i ciasto nie miało szans się związać. Było bardzo, bardzo rzadkie. Musiałam dosypać bardzo dużo mąki, zamiast robić buchty z 0,5 kg mątki - zrobiłam niemalże z 1 kg :/ Na dodatek mało co nie przeciążyłam robota kuchennego. Po dosypaniu takiej ilości mąki drożdże musiały długo pracować żeby ciacho wyrosło. W końcu jednak wyrosło Ulepiłam bułeczki, które w piekarniku też wyrosły ale niestety truskawy puściły sok, ser też (a odciskałam) i wszystkie bułeczki zatopiło. Góry są fajne a spody rozmiękłe ale są jak najbarzije jadalne i smaczne.
  • Majka1503, 2012-06-11 16:32:32
    Majka1503
    1
    Też robiłam je wczoraj.
    Wyszły dosyć smaczne, ale...
    Ciasto było baaardzo rzadkie, pomimo dosypania mąki nadal było rzadkie, a że jestem początkująca, to bałam się nasypać jej dużo więcej
    Skończyło się to tak, że po wyrośnięciu podzieliłam tę 'kluskę' nożem, wciskałam do środka truskawki i starałam się zalepić. Tym sposobem wyszło ich 2 razy mniej niż w przepisie.
    Nie było nawet jak sera dodać przy tym.
    Truskawki puściły sok.
    Ale Tż skonsumował, smakowały mu. Dobrze, że nie wiedział jakie powinny być według przepisu
  • lovelykate, 2012-06-11 21:27:08
    lovelykate
    Macie rację, w sumie podałam tak jak było w przepisie, choć wydawało mi się, że tego mleka jest zbyt wiele.
    Myślę, że 100ml wystarczy w zupełności.
    Komentarz
  • Cerisa, 2013-05-24 14:53:49
    Cerisa
    zawsze nzałam buchy jako kluski na parze a tu jakaś odmiana albo pomylone nazwy
    Komentarz
  • PatrykLubik, 2017-01-02 09:02:07
    PatrykLubik
    do drożdżowego najlepsza mąka luksusowa szymanowska z Polskich Młynów, drożdzowe jest wtedy idealne
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe