Carbonara

autor: , kategoria: makarony , dodano: 2012-06-14
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Carbonara
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Carbonara
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Carbonara
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Carbonara
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Carbonara
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Carbonara

Składniki:

  • makaron [200 g] (u mnie tagliatelle)
  • białe wino [1 ] (kieliszek)
  • boczek wędzony [100 g]
  • ser parmezan [50 g]
  • jajka [2 szt.]
  • czosnek [1 ząbek]
  • śmietanka 12% [50 ml]
  • cebula [0.5 szt.] (pół)
  • sól
  • pieprz
  • szczypior

Przygotowanie:

Makaron gotujemy al dente.
Na odrobinie oleju smażymy pokrojony w niewielkie kawałki boczek. Gdy trochę się podsmaży dorzucamy cebulę. Gdy cebula się zeszkli dolewam białe wino i zostawiam do czasu aż wyparuje.
W tym samym czasie przygotowuje sos. Mieszam ze sobą śmietankę, starty parmezan, jajka, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz.
Gdy wino odparuje, dorzucamy ugotowany makaron, a następnie przygotowany sos. Energicznie, krótko mieszamy. Pod koniec dodajemy szczypiorek.

www.amatorskiegotowanie.blogspot.com

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 2

Polecany film:

Węglowodany - jakie jeść żeby nie tyć

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    TARTA Z KURKAMI
  • Mniam: 4
    Tarta ze szpinakiem, boczkiem i fetą
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem