Trójkolorowa babka

autor: , kategoria: ciasta ucierane , dodano: 2012-06-14
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Trójkolorowa babka
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Trójkolorowa babka
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Trójkolorowa babka
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Trójkolorowa babka

Składniki:

Przygotowanie:

- kostka "Kasi" bądź innego tłuszczu
- 1.5 szklanki cukru
- 6 jaj
- 2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki maku
- 2 łyżeczki kakao (ja daję trochę więcej)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 6 łyżek oleju

Ukręcić kostkę tłuszczu z cukrem. Następnie dodawać jajka, olej, mąkę i proszek do pieczenia. Miksować na gładką masę. Następnie podzielić masę na 3 równe części.
Do jednej dodać suchy mak, do drugiej kakao, a trzecią pozostawić białą.
Na wysmarowane tłuszczem korytku kładziemy równomiernie warstwy według kolejności: z makiem, z kakao, białe.
Pieczemy w mniej więcej 170 stopniach przez około godzinę i 5 minut.
Voila!
Upieczone posypujemy cukrem pudrem.

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 2 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 15

Komentarze

  • kaska20_2005, 2012-06-15 13:45:06
    kaska20_2005
    1
    Znam ten smak pycha tylko u mnie nazywało się "żołądek" a nie wiem czemu ale babeczka super
  • kiss12550, 2012-08-04 13:39:32
    kiss12550
    -1
    ja znam to ciasto pod nazwą "tulipan" . Pyszne i delikatne, u mnie wszyscy się nim zajadają

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe