tortilla bliskowschodnia

autor: , kategoria: tortille, dieta dr Dukana (białkowa, protal) , dodano: 2012-06-14
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! tortilla bliskowschodnia
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! tortilla bliskowschodnia

Składniki:

Przygotowanie:

1.
gotowac udko w osolonej wodzie do momentu, az mieso przy kosci bedzie latwo odchodzic ( okolo pol godziny). wode wylac, z udka sciagnac skore, odseparowac mieso od kosci ( najlepiej poczekac, za troche przestygnie),podrobic, posypac przyprawa do gyrosa, lekko wymieszac calosc.
2.
lyzke mazeiny wymieszac dobrze z jajkiem i lyzka kefiru. powinna powstac jednolita masa. wylac na rozgrzana teflonowa patelnie, odczekac az boki tortilli zaczna odchodzic i przewrocic na druga strone. druga strone wystarczy lekko podgrac i tortilla gotowa.
3.
pol cebuli obrac i pokroic w drobna kosteczke, na tej samej rozgrzanej patelni lekko podsmazyc, mozna dolac lyzke wody, zeby sie nie spalila.
4.
cebule dodac do miesa,wymieszac.
5. na srodku tortilli ulozyc mase miesna, posypac bazylia suszona, polac dwiema lyzkami kefiru naturalnego wymieszanego z koperkiem, ostroznie zawinac.
6. lekko podgrac na patelni
7. podawac, przekrojona w poprzek, polana kefirem z koperkiem.

zamiast kefiru mozna uzyc jogurty. ja wybralam kefir, bo byl otwarty. suszona bazylia dodala ciekawego, lekko egzotycznego posmaku.
jogurt z czosnkiem tez sie sprawdzi.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 40 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 1

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem