potrawka z kurczaka "po chińsku"

autor: , kategoria: z drobiu, kuchnia chińska / wietnamska , dodano: 2012-06-14
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! potrawka z kurczaka
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! potrawka z kurczaka
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! potrawka z kurczaka
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! potrawka z kurczaka

Składniki:

Przygotowanie:

Suszone grzyby zalać wrzątkiem i zamieszać [nie gotować]. Warzywa obrać, umyć pokroić w cienkie słupki około 3 centymetrowej długości [marchewkę kroiłam na 3 kawałki i dopiero wzdłuż na słupki].
Na głęboką patelnię wrzucić pokrojone warzywa, zalać wodą, lekko osolić i gotować do miękkości. Grzyby zamieszać, odcedzić, wypłukać w zimnej wodzie, odcisnąć i pokroić cieno w kostkę. Dorzucić do warzyw. Kurczaka [jeśli nie byl kupiony filet, mięso trzeba oddzielić od kości, zdjąć skurę i oczyścić] pokroić na wąskie paski - podobnie jak warzywa, tylko oczywiście grubsze. Kiedy woda z warzyw w większości odparuje wrzucić kurczaka, wymieszać, posolić, popieprzyć. Podsmażać w płynie, aż kurczak nie będzie surowy. Przygotować sos - w kubku wymieszać śmietanę i sos sojowy. Do mieszanki dolewać po łyżce gorący płyn z patelny, żeby "złamać" śmietanę i nie pozwolić jej się zwarzyć na patelni. Dolać do mięsa i warzyw, wymieszać. Na sitko trzymane nad patelnią nasypać trochę mąki. Całą potrawę posypać z wierzchu przesianą mąką. Delikatnie wymieszać, żeby nie porobić grudek. Zagotować. Podawać [samo, z ryżem, makaronem chińskim lub lekką surowką] i zjeść:). Smakuje bardzo ciekawie, dzięki sosowi sojowemu.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 35 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 3

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe