Drożdżowe rurki z kremem - przepis

autor: , kategoria: ciasteczka, ciasta drożdżowe , dodano: 2012-06-25
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Drożdżowe rurki z kremem - przepis
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Drożdżowe rurki z kremem - przepis

Składniki:

  • 266 g mąki pszennej
  • 20 g mleka w proszku
  • 42 g cukru
  • ½ łyżeczki soli
  • 6 g suchych drożdży
  • 30 g roztrzepanego jajka
  • 85 g ciepłej wody
  • 22 g masła, roztopionego
  • ½ szklanki kremówki 30 %
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 2 ½ łyżki nutelli

Przygotowanie:

Mąkę przesiewamy do miseczki. Następnie dodajemy mleko w proszku, cukier, sól, drożdże, jajka, roztopione masło oraz ciepłą wodę. Zagniatamy do momentu, aż ciasto stanie się gładkie i będzie odchodziło od dłoni. Formujemy kulę i wstawiamy do miseczki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości ( ok. 60 min ). Po wyrośnięciu ponownie zagniatamy ciasto i dzielimy na 8 kulek. Z każdej formujemy wałek o długości ok. 35 cm. Foremki smarujemy lekko masłem i nawijamy na nie ciasto, zaczynając od góry. Każda warstwa zawijanego ciasta powinna na siebie lekko zachodzić, aby podczas pieczenia się nie rozłączyły. Smarujemy wierzch zwiniętych rurek rozkłóconym jajkiem. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy przez 15-20 min. w temp. 180 C, do zbrązowienia skórki.
Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec dodając cukier puder oraz stopniowo nutellę. Upieczone i wystudzone rurki napełniamy kremem. Smacznego.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 140 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 8

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: placek z truskawkami

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 2
     Krokiety z rożków waflowych (nadziewane mięsem i pieczarkami)
  • Mniam: 3
    Racuchy na jogurcie:hit ekspresowej kuchnii
  • Mniam: 1
    Bajaderki czyli sposób na zakalec, lub jak kto woli ciastka z resztek  ;-)
  • Mniam: 1
    Panna cotta