Danie z woka z kurczakiem, ananasem i imbirem

autor: , kategoria: z drobiu , dodano: 2012-06-25
  • Mniam: 3
    Mniam zdjęcie! Danie z woka z kurczakiem, ananasem i imbirem
    Mniam: 3
    Mniam zdjęcie! Danie z woka z kurczakiem, ananasem i imbirem

Składniki:

  • Kurczak w marynacie:
  • • pierś kurczaka pokrojona na paseczki w poprzek włókien [1 g]
  • mała szczypta soli [1 ]
  • łyżeczki słodkiej papryki w proszku [0.5 ]
  • łyżeczki ostrej papryki w proszku (pieprzu cayenne)
  • ząbki czosnku, starte na drobnej tarce [2 ]
  • łyżka soku z cytryny lub limonki [1 ]
  • łyżka startego imbiru [1 ]
  • Ananas w marynacie:
  • mały lub średni świeży ananas, pokrojony na kawałki [1 ]
  • łyżki sosu sojowego [2 ]
  • łyżka płynnego miodu [1 ]
  • łyżeczki cukru trzcinowego [2 ]
  • łyżki octu ryżowego [2 ]
  • sok z 1/2 limonki lub cytryny [0.5 ]
  • oraz:
  • łyżki oleju roślinnego lub oliwy [2 ]
  • duża papryczka chili, pokrojona na cieniutkie plasterki [1 ]
  • gałązki szczypiorku wraz z białą częścią [3 ]
  • Do podania:
  • świeża kolendra [1 ]
  • łyżeczki oleju sezamowego (opcjonalnie) [2 ]
  • • ugotowany ryż długoziarnisty

Przygotowanie:

Przygotowanie:

Paseczki kurczaka włożyć do miski, dodać składniki marynaty: sól, papryki w proszku, czosnek, sok z cytryny, imbir. Wymieszać i odstawić na pół godziny (lub dłużej - do czasu aż mięso będzie w temperaturze pokojowej).
Do drugiej miski włożyć kawałki ananasa i dodać resztę składników marynaty: sos sojowy, miód, cukier, ocet ryżowy, sok z limonki. Wymieszać i odstawić na pół godziny.
Do woka wlać 1 łyżkę oleju lub oliwy, podgrzać, dodać kawałki kurczaka z marynatą i obsmażać przez około 3 - 4 minuty co jakiś czas mieszając. Pod koniec smażenia dodać pokrojoną świeżą papryczkę chili i szczypiorek pokrojony na 4 cm kawałki. Po obsmażeniu zdjąć wszystko z woka i wyłożyć na talerz.
Do woka włożyć ananasa bez marynaty (marynaty nie wylewać!), dodać 1 łyżkę oliwy lub oleju i obsmażać go przez około 2 - 3 minuty, wlewając po łyżce marynatę gdyby ananas zaczynał przywierać do dna patelni.
Na koniec wlać pozostałą marynatę, odłożonego kurczaka, zagotować, trzymać jeszcze na ogniu przez chwilkę aby smaki się połączyły. Polać olejem sezamowym (opcjonalnie) i posypać świeżą kolendrą, podawać z ryżem.

Przepis znalzałam w internecie, jest wypróbowany i naprawdę świetny. Polecam.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 2

Polecany film:

Wielkanocne jajka z niespodzianką

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    TARTA Z KURKAMI
  • Mniam: 4
    Tarta ze szpinakiem, boczkiem i fetą
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem