Wianuszki z truskawkami

autor: , kategoria: ciasta drożdżowe , dodano: 2012-06-27
  • Mniam: 27
    Mniam zdjęcie! Wianuszki z truskawkami
    Mniam: 27
    Mniam zdjęcie! Wianuszki z truskawkami
  • Mniam: 2
    Mniam zdjęcie! Wianuszki z truskawkami
    Mniam: 2
    Mniam zdjęcie! Wianuszki z truskawkami
  • Mniam: 8
    Mniam zdjęcie! Wianuszki z truskawkami
    Mniam: 8
    Mniam zdjęcie! Wianuszki z truskawkami

Składniki:

Przygotowanie:

Truskawki można zastąpić innymi owocami lub ulubioną konfiturą.

1. Drożdże rozpuścić w 0,5 szklanki ciepłego mleka i odstawić na chwilę.
2. Masło stopić i przestudzić. Jajka wymieszać z solą i 2 łyżkami cukru.
3. Do miski przesiać mąkę, dodać drożdże, jajka, masło i resztę mleka.
4. Wyrabiać ciasto do momentu aż będzie gładkie i nie będzie lepić się do rąk (długo to nie trwa, bo z ciastem fajnie się pracuje). Odstawić na 1-2 godziny, do podwojenia objętości. Ciasto można przechowywać w lodówce do 24h.
5. Przygotować nadzienie: truskawki z cukrem zmielić w blenderze, masę przelać do garnka i dodać drobno startą skórkę z cytryny. Gotować tak długo aż masa będzie bardzo gęsta (u mnie trwało to ok. 30-40 minut). Ostudzić.
6. Wyrośnięte ciasto rozwałkować w prostokąt o wymiarach ok. 60cmx30cm. Posmarować truskawkami, pozostawiając czyste brzegi (na ok. 1,5cm).
7. Ciasto złożyć na trzy: prawy brzeg do środka, lewym go nakrywamy. Brzegi "rolady" sklejamy i delikatnie ją wałkujemy lub przyciskamy.
8. Roladę kroimy w poprzek na ok. 12 pasków (o szerokości ok. 3cm).
9. Każdy pasek skręcamy 3-4 razy, a brzegi sklejamy, żeby powstały wianki.
10. Ułożyć wianki na blaszce zachowując odległość między nimi (trochę urosną podczas pieczenia).
11. Piec w temp. 210C przez ok. 15-20 minut, do zarumienienia. Po ostudzeniu opróczyć cukrem pudrem.

Smacznego!

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 6 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 90 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 12

Komentarze

  • imitate, 2012-10-18 21:18:49
    imitate
    5
    Przed chwilą wyjęłam z piekarnika i wyszły super.
    Dziękuję za przepis
  • leyonel, 2012-10-23 08:14:21
    leyonel
    0
    Wianuszki to mistrzostwo świata!
    Są niesamowicie pomysłowe i do tego wychodzą pyszne !
  • KoOola xd, 2012-10-29 18:23:14
    KoOola xd
    0
    Przepyyszne ! Zrobiłam wczoraj z podwojnej porcji i wyszło aż 30 Mniam .
  • Wojtusia, 2012-11-02 11:42:30
    Wojtusia
    Mam pytanie, jakie te truskawki, świeże? Mrożone? Czy można je zastąpić dżemem truskawkowym?
    Komentarz
  • pinaplesss, 2012-11-05 08:19:24
    pinaplesss
    Jasne, konfitura będzie ok. Mogą być mrożone truskawki (ważne, żeby masę gotować tak długo, żeby zgęstniała, rzadka wypłynie bokami)
    Komentarz
  • justyna-viola, 2012-11-09 16:46:43
    justyna-viola
    2
    Rewelacyjny przepis!! Łatwy i szybciutki!!
    Rozpływaja się w ustach
    Polecam!!
  • Klementyna12, 2012-11-16 13:57:15
    Klementyna12
    0
    Zrobiłam z dżemem, wyszły super
  • Sonrisetta, 2012-12-12 16:51:36
    Sonrisetta
    Wyglądają tak wspaniale, że aż ślinka cieknie. Szkoda, że nie mam do dyspozycji świeżych truskaweczek!
    Komentarz
  • sylwia15b, 2013-01-24 15:55:42
    sylwia15b
    0
    rewelacyjny przepis! wszyscy domownicy byli zachwyceni!)

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem