Dżem truskawkowo-rabarbarowy

autor: , kategoria: słodkie przetwory , dodano: 2012-07-03
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Dżem truskawkowo-rabarbarowy
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Dżem truskawkowo-rabarbarowy

Składniki:

Przygotowanie:

Rabarbar myjemy, kroimy na małe kawałki i zasypujemy cukrem (1,5 szklanki). Odstawiamy na kilka godzin (np. na noc) aż puści sok.
Gdy puści sok, truskawki myjemy obieramy z szypułek, dodajemy do rabarbaru razem z pozostałym cukrem i gotujemy wszystko na wolnym ogniu, aż cukier się rozpuści. Miksujemy wszystko blenderem (rabarbar będzie owijał się wokół ostrza, więc róbmy to ostrożnie). Dodajemy sok z cytryny i ewentualnie żelfix, gotujemy aż dżem zgęstnieje (kilka minut).
Przekładamy dżem do czystych słoiczków, zamykamy, odwracamy dnem do góry i przykrywamy kocem*. Następnego dnia wynosimy do spiżarni/piwnicy.

*ja często jeszcze zagotowuję słoiczki z dżemem, owinięte w gazetę, około 15-20 minut , wtedy dżem można dłużej przechowywać przetwory

Smacznego!

^Czas przygotowania: bez czasu puszczenia soku przez rabarbar ;)
^Ilość: około 10 słoiczków

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 20 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 10

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem