Ziołowa lasagne z mascarpone i warzywami

autor: , kategoria: makarony, kuchnia włoska , dodano: 2012-07-07
  • Mniam: 2
    Mniam zdjęcie! Ziołowa lasagne z mascarpone i warzywami
    Mniam: 2
    Mniam zdjęcie! Ziołowa lasagne z mascarpone i warzywami

Składniki:

Przygotowanie:

1. Zioła rwiemy na mniejsze kawałki i miksujemy w blenderze wraz z oliwą. Dodajemy soli i pieprzu do smaku. Następnie mieszamy z mascarpone

2. Pieczarki, cukinie oraz czosnek kroimy na dość cienkie plasterki

3. Składniki układamy warstwowo w naczyniu żaroodpornym zaczynąjąc od płatów lasagne.

Rzadko zdarza się aby płaty pasowały idealnie rozmiarem i kształtem do naczynia, ale nie trzeba się tym szczególnie stresować. Poszczególne płaty mogą trochę na siebie nachodzić. W przypadku mojego naczynie musiałam nawet połamać niektóre płaty, aby dopasować je do zaokrąglonych ścianek.

W przypadku mojej lasagne warstwy były ułożone następująco: płaty, mascarpone z ziołami, płaty, plastry warzyw, mascarpone z ziołami, płaty, warzywa, mascarpone, płaty, starty żółty.

Na wierzch można położyć kilka plasterków warzyw, jeśli nam zostaną oraz pomidora, którego czerwona barwy zaostrzy apetyt :)

4. Kiedy składniki są już ułożone przykrywamy naczynie folią aluminiową (lub pokrywką, jeśli posiadacie takie wypasione naczynie, którego ja się jeszcze nie dorobiłam) i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Zapiekamy min. 20 minut pod przykryciem, a następnie zdejmujemy pokrywkę i przypiekamy, aż nabierze ciemnozłotej barwy - około 10-15 minut.

Kiedyś zapiekałam lasagne bez przykrycia. Zdarzało się, że fragmenty płatów, które były miejscami odsłonięte schły pod wpływem temperatury i robiły się twarde na brzegach. Pod przykryciem, płaty dojdą równomiernie, ponieważ oprócz temperatury podziała na nie gorąca para.

Po wyjęciu z piekarnika warto odczekać min. 15-20 minut przed przystąpieniem do krojenia. Lasagne na pewno będzie jeszcze bardzo ciepłe, a takie świeżo wyjęte z piekarnika rozjeżdża się przy krojeniu. Można ten problem ominąć zapiekając w foremkach na jedną porcję.

    Śr. ocena: 4.00 / recenzji: 2 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Komentarze

  • studentkaAM, 2013-03-29 19:43:38
    studentkaAM
    0
    Bardzo fajny przepis na śródziemnomorską wersję makaronu. Super smak i prostota wykonania spowodowały, że przepis zasługuje na 5*
  • summer_overture, 2014-05-30 11:36:00
    summer_overture
    Cudowny przepis, muszę wypróbować z kilku powodów. Po pierwsze, nie lubię sosu pomidorowego, a tutaj takie pyszne zielone pesto. Po drugie - pyszne warzywa, no i specjalny plus ode mnie za brak mięsa. Z pewnością niebawem wypróbuję i myślę, że dam zasłużone maksimum gwiazdek
    Komentarz
  • summer_overture, 2014-05-30 11:39:15
    summer_overture
    ach i właśnie rzuciłam okiem na twojego bloga, bo zaintrygowała mnie jego nazwa, sugerująca przewagę warzyw. Po obejrzeniu zaledwie 1 strony stwierdzam, że będę twoją namiętną i oddaną fanką ))
    Komentarz
  • stokholm, 2015-08-05 19:13:09
    stokholm
    0
    Robiłam wg przepisu, łącznie z tym by pierwsze 20 min. zapiekać pod przykryciem ale na koniec okazało się, że wierzchnia warstwa się spaliła a w środku makaron był twardy. Przepis nie wspomina by makaron najpierw ugotować a na opakowaniu makaronu jest wyraźnie napisane, że nie wymaga gotowania (w piekarniku ma być przez 30-40 min). Rezultat był taki, że farsz wykorzystałam do spaghetti, tylko tak dało się uratować obiad. Farsz wyszedł smaczny ale polecam dać trochę mniej mascarpone (o jakieś 25 g), wtedy smak będzie bardziej wyrazisty.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe