Jagodzianki - przepis

autor: , kategoria: ciasta drożdżowe , dodano: 2012-07-11
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Jagodzianki - przepis
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Jagodzianki - przepis

Składniki:

  • ½ szklanki cukru
  • 4,5 – 5 szklanek mąki
  • 2 szklanki mleka
  • szczypta soli
  • 50 g masła
  • 10 g suchych drożdży
  • SKŁADNIKI NA NADZIENIE: 200 g jagód
  • 2 łyżki cukru pudru

Przygotowanie:

Do garnuszka wlewamy mleko i dodajemy masło. Podgrzewamy do momentu całkowitego roztopienia masła. Do miski wsypujemy mąkę, sól, drożdże, cukier. Mleko lekko studzimy, aby nie było mocno gorące, ponieważ drożdże mogą się zaparzyć i ciasto nie będzie rosło. Wlewamy do suchych składników i wyrabiamy, aż będzie gładkie i elastyczne. Formujemy kulę i wkładamy do miseczki, przykrywając ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 min. Po tym czasie formujemy 14 kulek i każdą spłaszczamy. Jagody mieszamy z 2 łyżkami cukru pudru. Na każdą spłaszczoną kulkę nakładamy po łyżce jagód i formujemy bułeczkę. Wkładamy do blaszki u mnie dwie tortownice, każda ma 26 cm średnicy i układamy obok siebie bułeczki. Wierzch bułeczek smarujemy roztrzepanym jajkiem i wstawiamy do piekarnika na 25-30 min. w temp. 180 C do złotego koloru skórki. Jagodzianki możemy również polać lukrem: szklanka cukru pudru, 3 łyżki wody i łyżeczka soku z cytryny, mieszamy i polewamy. Smacznego.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 80 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 14

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: minipączki serowe

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    TARTA Z KURKAMI
  • Mniam: 4
    Tarta ze szpinakiem, boczkiem i fetą
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem