Bakłażany po prowansalsku

autor: , kategoria: jarskie i wegetariańskie , dodano: 2012-07-11
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Bakłażany po prowansalsku
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Bakłażany po prowansalsku
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Bakłażany po prowansalsku
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Bakłażany po prowansalsku

Składniki:

Przygotowanie:

Bakłażany umyć i pokroić na plastry grubości ok. 1cm. Posolić i odstawić aż puszczą sok. Pokroić czosnek i zeszklić na oliwie. Dodać bakłażany i dusić je przez ok. 10 minut. Pomidory zalać wrzątkiem, odcedzić i zdjąć skórkę. Mozzarellę pokroić na plastry.

Nagrzać piekarnik do temperatury 180*C. W dużym żaroodpornym naczyniu ułożyć warstwę bakłażanów, warstwę pomidorów i warstwę mozzarelli, powtórzyć aż składniki się wyczerpią. Ostatnią warstwą powiniem być ser. Posypać tymiankiem i solą ziołową, dodać zioła prowansalskie. Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać przez ok. 40 minut. Ozdobić listkiem bazylii.

Najlepiej pasuje do pieczonej jagnięciny i czerwonego wina ale sprawdza się też jako osobne danie.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 70 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 3

Komentarze

  • Ieka, 2013-09-14 09:28:43
    Ieka
    ciekawy przepis, chciałabym go jutro wypróbować
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem