Świąteczny makowiec

  • Mniam: 2
    Mniam zdjęcie! Świąteczny makowiec
    Mniam: 2
    Mniam zdjęcie! Świąteczny makowiec

Składniki:

Przygotowanie:

Ciasto drożdżowe na 3 strucle: 3 szklanki mąki pszennej + do podsypywania (u mnie zazwyczaj około pół szklanki) 180 ml letniego mleka 150 g margaryny (lub masła), roztopionej, ochłodzonej 6 żółtek (białka odłożyć do masy, będą nam jeszcze potrzebne) 45 g świeżych drożdży lub 21 g suchych 6 łyżek cukru 1,5 łyżki oleju pół łyżeczki soli 1,5 łyżki spirytusu (lub np. wódki, rumu) 1 duże opakowanie cukru waniliowego (16 g)

Masa makowa: 500 g maku 250 g cukru (zazwyczaj dodaję mniej) 100 g rodzynków 50 g orzechów włoskich, posiekanych 1 łyżka miodu (można dać wiecej i wtedy zmniejszyć ilość cukru) olejek migdałowy do smaku cynamon do smaku 1 łyżka miękkiej margaryny kandyzowana skórka pomarańczowa, wedle uznania


Ciasto:
Drozdze rozpuscić z cukrem i letnim mlekiem...odstawić na 15 min.
Dodać pozostałe składniki...wyrobić ciasto...na końcu dodając rozpuszczony tłuszcz.
Odstwić do wyrosnięcia w ciepłe miejsce.

masa makowa:
Mak zaparzyć w 500ml wrzącej wody,odstawić do wystygnięcia, zemleć, dodac pozostałe składniki (wcześniej rodzynki i orzechy namoczyc).Na koniec delikatnie wymieszać z ubitymi bialkami które zostają z ciasta.

Ciasto rozwałkować na placki, nakladać masę makową, zawijać w rulon ...zawinąć makowca w posmarowany deliktanie olejem pergamin...pozostawiając kilka cm luzu na wyrosnięcie ciasta.

Piec w 180-190C ....30-40 min

Polać lukrem i posypać skorką pomarańczową

    Śr. ocena: 4.50 / recenzji: 1 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 90 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 20

Komentarze

  • Kancia, 2009-12-17 13:52:19
    Kancia
    uwielbiam makowca tez będę robic w next tygodniu
    Komentarz
  • Eowina1818, 2009-12-17 17:47:20
    Eowina1818
    Makowczyk pierwsza klasa, tylko trochę dużo tych składników. Wolę ciasta prostsze w robieniu
    Komentarz
  • kasia.diet, 2009-12-17 23:13:40
    kasia.diet
    szukam dobrego przepisu na makowiec na Swieta (w ostatnich latach mi nie wychodzil), i byc moze wyprobuje wlasnie ten bo wyglada smakowicie
    Komentarz
  • pysiamn, 2009-12-24 10:14:51
    pysiamn
    W tym roku udał mi się jeszcze bardziej....jest pyszny Już skubnełam hihi Szkoda że nie można edytować fotek...bo w przekroju też jest bajeczny Polecam ....PS z opisanej porcji na górze UWAGA wychodzą 3 duże makowce (w zeszłym roku były dwa ,ale były Gigantyczne
    Komentarz
  • malinka118, 2010-01-31 13:01:34
    malinka118
    Zaraz zaślinię ekran. Uwielbiam mak, a karmiąc nie mogę go jeść. Ale wypróbuję za rok
    Komentarz
  • pysiamn, 2010-12-23 20:18:45
    pysiamn
    Po słynnej Awarii! coś się pomieszało i pomiesząło składniki!
    Malinko dziekuje za cynk (:

    Tu dla chętnych poprawna wersja:
    Ciasto drożdżowe na 3 strucle:
    3 szklanki mąki pszennej + do podsypywania (u mnie zazwyczaj około pół szklanki)
    180 ml letniego mleka
    150 g margaryny (lub masła), roztopionej, ochłodzonej
    6 żółtek (białka odłożyć do masy, będą nam jeszcze potrzebne)
    45 g świeżych drożdży lub 21 g suchych
    6 łyżek cukru
    1,5 łyżki oleju
    pół łyżeczki soli
    1,5 łyżki spirytusu (lub np. wódki, rumu)
    1 duże opakowanie cukru waniliowego (16 g)

    Masa makowa:
    500 g maku
    250 g cukru (zazwyczaj dodaję mniej)
    100 g rodzynków
    50 g orzechów włoskich, posiekanych
    1 łyżka miodu (można dać wiecej i wtedy zmniejszyć ilosć cukru)
    olejek migdałowy do smaku
    cynamon do smaku
    1 łyżka miękkiej margaryny
    kandyzowana skórka pomarańczowa, wedle uznania


    Przepis wysłałam juz do moderachji
    Komentarz
  • mariamarysienka, 2012-12-25 21:41:57
    mariamarysienka
    0
    Pysiu, pierwszy raz udało mi się przeforsować struclę na Wigilię i postanowiłyśmy z mamą wykorzystać Twój przepis. Co mogę powiedzieć? Mak - miód malina Puszysty, lekki, bardzo aromatyczny i o złożonym, ciekawym smaku. Ciasto jednak wymagało u nas maleńkiej poprawki i trzeba było dodać więcej mąki, bo inaczej nie było takie puszyste, tylko twarde (chociaż wydaje mi się że powinno być na odwrót). Niemniej jednak strucla zrobiła furorę! Na Wigilii było u mnie 16 osób i poszły dwie duże sztuki Te pół gwiazdki odejmuję tylko za to ciasto, ale to raczej drobnostka. Ktokolwiek mający do czynienia z pieczeniem wie, że jak ciasto drożdżowe wyszło zdecydowanie za rzadkie, powinien dodać mąki. Dlatego większych szkód to nie wyrządzilo
    Pozdrawiam!

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem