Kurczak cytrynowo-miętowy z grilla

autor: , kategoria: z drobiu, potrawy z grilla , dodano: 2012-07-13
  • Kurczak cytrynowo-miętowy z grilla

Składniki:

Przygotowanie:

Sposób przygotowania zaczerpnięty z devilsfork.wordpress.com, polecam!

W misce mieszamy wyciśnięty sok z cytryny razem z cukrem, pieprzem cytrynowym, posiekanym drobno ząbkiem czosnku, posiekaną chili, szczyptą soli i posiekaną miętą. Kiedy nasze przyprawy i sok się połączą dodajemy oliwę i mieszamy do uzyskania w miarę gładkiej konsystencji. Wrzucamy kurze piersi i dokładnie nacieramy… Zostawiamy tak na jakąś godzinę. W tym czasie można porządnie rozpalić grilla i przygotować sobie taką fajną kratkę do pieczenia na ruszcie (taka śmieszna z rączką i spinana z obu stron. Jakby do ryby, tylko że prostokątna :P ). OK. Grill rozgrzany? Kurczak się zamarynował? No to teraz układamy sobie piersi w tej fajnej kratce, albo prosto na ruszcie, jeśli takiej nie mamy, i pieczemy… Pieczemy najlepiej na takiej wysokości żeby kurczak nie rumienił się od razu, a miał czas przejść dymem z węgla drzewnego. Resztą marynaty (bo zakładam, że takowa pozostała) polewamy kurczaka, który już piecze nam się na węglach. Ja osobiście uważam, że najlepiej dać piersiom po 10-15 minut z każdej strony.
Kiedy piersi już są ładnie przyrumienione, zdejmujemy i od razu podajemy. Najlepiej z grzankami i włoską sałatką (jakoś niedługo wrzucę przepis na moją ulubioną).

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 90 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 2

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe