kakaowe muffinki z dżemem

autor: , kategoria: babeczki i muffiny , dodano: 2012-07-16
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! kakaowe muffinki z dżemem
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! kakaowe muffinki z dżemem

Składniki:

  • mąka tortowa [2 szklanki]
  • cukier [0.5 szklanki] (pół szklanki )
  • proszek do pieczenia [3 łyżeczki] (niezbyt płaskie łyżeczki)
  • kakao [2 łyżki]
  • olej [0.5 szczypty] (pół szklanki )
  • jajka [1 szt.]
  • mleko [1 szklanka]
  • aromat waniliowy do ciast (kropelka)
  • czekolada gorzka [1 op.] (nie konieczne, dla tych co chcą )
  • dżem (smak według uznania )

Przygotowanie:

1. Włączyć piekarnik na 180 st. C z termoobiegiem lub 200 bez termoobiegu.

2. W misce wymieszać pierwsze pięć składników (suche), w drugiej wymieszać kolejne cztery (mokre). Nie trzeba nawet używać miksera, ja to mieszam najprostszą na świecie trzepaczką (mokre), a suche łyżką.
Następnie połączyć mokre z suchymi.

3. Do papierowych foremek (tzw. papilotek) nakładać masę ok. łyżeczkę . potem małą łyżeczkę dżemu na sam środek. przykryć wszystko reszką ciasta do 2/3 foremki.

4. Piec ok. 17-20 min (sprawdzić po ok. 15 min wykałaczką - jeśli po wbiciu w ciacho pozostaje sucha, to za 2 min wyłączyć piekarnik). Ciasteczka są małe więc szybko się pieką. Następnie wyłożyć je na kratkę, aby elegancko i szybko wystygły. Można udekorować polewą (4 kostki czekolady roztopić z odrobiną mleka i margaryny).

przepraszam za jakość zdjęcia.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 15 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 12

Polecany film:

Muffinki reniferki FB

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Ziemniaczane purée z cebulką
  • Mniam: 2
     Krokiety z rożków waflowych (nadziewane mięsem i pieczarkami)
  • Mniam: 3
    Racuchy na jogurcie:hit ekspresowej kuchnii
  • Mniam: 1
    Bajaderki czyli sposób na zakalec, lub jak kto woli ciastka z resztek  ;-)