Thai Green Curry Chicken

autor: , kategoria: z drobiu, kuchnia japońska / tajska , dodano: 2009-12-16
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Thai Green Curry Chicken
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Thai Green Curry Chicken

Składniki:

Przygotowanie:

Kroimy mięso kurczaka na kawałki.

Podsmażamy cebulę z czosnkiem

Dodajemy pokrojone pieczarki i paprykę Chilli

Dodajemy kurczaka i smażymy ok. 5 minut.

Wlewamy szklankę bulionu.

Wlewamy całe Mleko Kokosowe.

Wkładamy przekrojoną wzdłuż trawę cytrynową i wrzucamy liście cytrynowe.

Gotujemy wszystko często mieszając ok. 20 - 30 minut.

Na końcu dodajemy Pastę Thai Green Curry.

Podajemy z ryżem lub osobno w formie gulaszu, dekorujemy natką pietruszki.

Do popicia polecam Gin&Tonic.

Smacznego !!!

    Śr. ocena: 4.88 / recenzji: 4 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 35 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 2

Komentarze

  • Wenila, 2010-01-06 00:05:05
    Wenila
    4
    interesujące, choć składniki nie zawsze dostępne u nas

    Brawo za konkretny opis i zdjecie. Widać, że sama robiłaś, a nie jakies tam sciadnięte z neta.
  • Monika2001, 2010-01-08 13:51:43
    Monika2001
    W sobote bede gotowac, znalazlam trawe cytrynowa tylko z tymi cytrynowymi lisciami kiepsko, nie znalazlam w ogrodku
    Komentarz
  • Monika2001, 2010-01-09 16:59:53
    Monika2001
    Witam ponownie,
    tak jak obiecalam sobie samej, zrobilam dzisiaj na obiad kurczaka na zielono . Byl super ...no moze troche za ostry jak dla mnie. Pozwolilam sobie na nieco modyfikacji ilosciowej i skadnikowej ze wzgledow glownie praktycznych. "Ubralam" tez troche Twoje danie w liczby, oto one:
    Danie na 4 dorosle, wyglodzone osoby
    - kurczak 815g - tj. czery piesi
    - pieczarki 400g - tak sa u nas pakowane
    - rosol 250 ml
    - mleko kokosowe - puszka 165g, niestety mialam tylko jedna mala ale teraz to piszac przyszlo mi do glowy, ze mozna by bylo uszlachetnic ta potrawe wiorkami kokosowymi, dobry pomysl?
    - cebula 140g - jedna duza sztuka
    - czosnek 12g - ale moze byc wiecej
    - trawa cytrynowa 6szt - peczek - tak sprzedaja
    - sok z 1 cytryny
    - przyprawa Thajska 18g - czyli dwie lyzeczki; dwie lyzki byly dla mnie zbyt ryzykowne
    - pasa Chili pol lyzeczki
    - pietruszka
    - liscie cytrynowe - niestety nie mialam ale moze mozna by je bylo zastapic skorka z cytryny lub sadzic pestke cytryny w doniczce i poczekac
    - olej do smazenia 40g
    Pozwolilam sobie uzykany sos zagescic roztworem z 13g. maki ziemniaczanej i wody (110g)
    W sumie wychodzi okolo 1.300g gotowej potrawy i
    wg moich obliczen ma ona 131cal/100g czyli wcale nie wiele!
    ...a ryz to osobna historia
    pozdrawiam
    M.
    Komentarz
  • Eva ID, 2010-01-09 18:10:26
    Eva ID
    Wenila, bardzo dziękuję za sympatyczny komentarz i wysoką ocenę
    Składniki można oczywiście modyfikować, ja podałam wersję "oficjalną" lecz też dostosowałam ją do tego jak lubię.


    Monika, bardzo fajną wersję przygotowałaś i miło mi, że bazowałaś na moim przepisie

    Wiórek kokosowych raczej nie polecam, zdecydowanie lepiej dodatkowe mleczko kokosowe.
    Zamiana liści cytrynowych na skórkę z cytryny, też ok... ale możesz zamiast cytryny na tarce zetrzeć trochę skórki z limonki, będzie smak bardziej zbliżony do oryginału.

    Zagęszczaczem może być też użycie gęstszej śmietanki kokosowej zamiast mleczka lub po prostu odparowanie wody, ale użycie mąki ziemniaczanej też może być

    .... a ryż to ja lubię robić w urządzeniu do gotowania ryżu... sam się robi


    Komentarz
  • Monika2001, 2010-01-09 19:36:54
    Monika2001
    2
    W wersji oryginalniej ( 2 lyzki pasty + chili) bardzo dobra zimowa, rozgrzewajaca potrawa.
    Moglabym sobie do niej tez wyobrazic dobry makaron typu rurki czy sprezynki.
    Poza tym jest lekkostrawna, niskokaloryczna i dobrze podzielna.
    Swietnie nadaje sie do robienia w WOKu.
  • 28nana, 2010-01-09 21:29:19
    28nana
    0
    najbardziej z zestawu podoba mi sie gin & tonic
    zgadzam się z Moniką że ciężko u nas z liśćmi cytrynowymi ( chyba że ktoś hoduje od pestki ) i trawą cytrynową ale alternatywa z limonkową skórka wydaję się osiągalną...
    btw Evo - skąd ty bierzesz te wynalazki??

    gwiazdki przyznaję za:

    dokładny opis przygotowania
    własne zdjęcia ( świetna kompozycja )
    innowacyjność samego dania czyli krzewienie nowości między naszymi garnkami!
    gin & tonic :P
  • Eva ID, 2010-01-10 10:03:22
    Eva ID
    Moniko, bo to taka zimowa wersja.... Tajlandzka

    Oczywiście, można to danie wykonać w Woku, ja jeszcze dodam, że jeśli zrobimy ten sos w wersji bardziej wodnistej, to można zjeść jako zupę.

    28nana ...ooooo....widzę, że spotkałam pokrewną duszę w Ginie
    Dziekuję za miłą recenzję ))

    Skąd biorę przepisy? Wszystko dlatego, że nie lubię gotować.... hehehehe... ja lubię tworzyć, kreować, zachwycać się, a nie przyrządzać nieśmiertelne kotlety w panierce i kapustę zasmażaną.... chociaż nie mam nic przeciwko tym daniom, to jednak od zawsze prowadziłam kuchnię "inną".

    Bazuję przede wszystkim na przepisach kuchni włoskiej, na drugim miejscu całej Śródziemnomorskiej i sięgam po Azjatyckie przepisy a także z innych stron świata.




    Komentarz
  • zlosliwiec, 2010-03-12 11:54:12
    zlosliwiec
    Zabieram się właśnie do ugotowania
    Wieczorem będzie recenzja...
    Komentarz
  • zlosliwiec, 2010-03-12 17:46:14
    zlosliwiec
    0
    OK. Ugotowane, podane i zjedzone

    Jedzonko bardzo dobre, ale w ostatniej chwili musiałem trochę zaimprowizować. W przepisie podajesz, że potrzebne są 2 opakowania mleczka kokosowego - szkoda, że bez pojemności. W sklepie są takie od 100 do 500 ml. Kupiłem 2 x 400 ml i jedna została - sos byłby zbyt wodnisty z całym mleczkiem.

    Ponadto sok, trawa i liście cytrynowe są zbyt słabe w smaku po ugotowaniu. Dodatek kilku kropel soku już na talerzu załatwił sprawę.

    Potrawa bardzo smaczna i lekkostrawna, podałem z ryżem jaśminowym. Mniam!
  • ewelline, 2010-07-15 00:44:13
    ewelline
    chętnie bym spróbowała ale skąd ja wytrzasnę trawę cytrynowa i liście cytryny
    Komentarz
  • Monika2001, 2010-11-07 22:46:13
    Monika2001
    Ewelline - jak masz trawe dajesz trawe i jeszcze liscie jak nie to skorke z cytryny. Ja dodaje ostatnio cwiartki cytryn. Pomysl z dodaniem kilku kropli soku z cytryny wprost na talerz tez mi sie podoba.
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe