Ciacho :)

autor: , kategoria: ciasta biszkoptowe , dodano: 2012-07-28
  • Ciacho :)

Składniki:

  • 8 jajek
  • 3 szklanki mąki
  • 2 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki oleju
  • 2 lub 3 łyzki kakao
  • garść migdałów
  • wiórki kokosowe
  • jabłko

Przygotowanie:

1 połowa ciasta (jasna):
Cztery jajka ucieramy ze szklanką cukru i 0,5 opakowania cukru waniliowego. Gdy masa bedzie białą dodajemy powoli 1,5 szkl. mąki i 2 łyżki oleju oraz łyżeczkę proszku do pieczenia (ja dodaje tak po 2 partie na zmianę). Na koniec dodajemy pokruszone migdały (ja je troszkę przecinam nożem) i mieszamy.
Smarujemy blachę masłem i wylewamy tę porcję ciasta. Na wierzch dodajemy pokorojone jabłko.
2 połowa ciasta (ciemna):
Cztery jajka ucieramy ze szklanką cukru i 0,5 opakowania cukru waniliowego. Gdy masa bedzie białą dodajemy powoli 1,5 szkl. mąki i 2 łyżki oleju oraz łyżeczkę proszku do pieczenia (ja dodaje tak po 2 partie na zmianę). Na koniec dodajemy 2 lub 3 łyżki kakao i wiórki kokosowe. Mieszamy i wylewawamy na poprzednie ciasto.
Pieczemy w 160 stopniach ok. 50 min.
Ciasto zostawiamy do wystygnięcia w piekarniku. Kiedy wystygnie możemy je polać polewą czekoladową.
Smacznego!

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 50 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 1

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: rafaello bez pieczenia

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    TARTA Z KURKAMI
  • Mniam: 4
    Tarta ze szpinakiem, boczkiem i fetą
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem