Francuskie crème brûlée z jagodami.

autor: , kategoria: desery owocowe , dodano: 2012-07-30
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Francuskie crème brûlée z jagodami.
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Francuskie crème brûlée z jagodami.

Składniki:

  • śmietana kremówka [500 ml] (wysokoprocentowa 36 %)
  • żółtko z jajka [6 ]
  • cukier biały [0.333 szklanki]
  • cukier brązowy [5 łyżek]
  • laska wanilli [1 szt.]

Przygotowanie:

1. W rondelku powoli zagotowuj śmietankę z białym cukrem i wyłuskanymi ziarenkami z przeciętej wzdłuż laski wanilii. Gdy zacznie się gotować na brzegach, zdejmij z ognia i lekko studź.

2. Żółtka ubij, ale nie do końca, nie na puszysto. Dolej ciepłą śmietanę z cukrem, po łyżce, za każdym razem mieszając, jednocześnie starając się nie napowietrzać kremu. Ma on być gładki, sztywny i błyszczący a nie puszysty.

3. Napełnij foremki, wlewając krem przez sitko.

4. Wstaw na 50 minut do piekarnika, nagrzanego do 100 stopni.
Ostudzony krem schłódź w lodówce przez minimum 5 godzin lub najlepiej przez całą noc.

5. Każdy krem posyp 1 łyżką brązowego cukru i karmelizuj, aby cukier się rozpuścił i lekko zarumienił oraz utworzyła się charakterystyczna skorupka.

Smacznego :)

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 70 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 5

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: sernik piernikowy

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 2
    Racuchy na jogurcie:hit ekspresowej kuchnii
  • Mniam: 1
    Bajaderki czyli sposób na zakalec, lub jak kto woli ciastka z resztek  ;-)
  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe