Rejestracja
Płeć: *

Administratorem danych osobowych jest Edipresse Polska SA z siedzibą przy ul. Wiejskiej 19 w Warszawie. Dane będą przetwarzane w celu świadczenia usług za pomocą portalu oraz w celach marketingowych zgodnie z zakresem udzielonych powyżej zgód.

Osoba podająca dane ma prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. Podanie danych osobowych oraz wyrażenie zgody na ich przetwarzanie jest dobrowolne. Dane mogą być udostępnione innym podmiotom z grupy kapitałowej Edipresse Polska SA.

Rejestracja. Proszę czekać
Nie możesz się zalogować? Przypomnij hasło
Masz już konto? Zaloguj się!
Odzyskiwanie utraconego hasła
Odzyskiwanie utraconego hasła. Proszę czekać
Nie posiadasz jeszcze konta? Zarejestruj się!
Masz już konto? Zaloguj się!

Lasagne

autor: , kategoria: makarony, kuchnia włoska , dodano: 2009-10-28
  • Lasagne

Składniki:

Przygotowanie:

Przygotować sos: drobno posiekać cebulę i czosnek, dusić na niewielkiej ilości tłuszczu. Do lekko zrumienionych dodać mięso mielone i smażyć ok. 10 min, dodać sok pomidorowy oraz przyprawy, dusić na wolnym ogniu 10-15 min.
Przygotować sos beszamelowy: w garnku roztopić masło i dodać mąkę. Kiedy powstanie zasmażka, stopniowo dolewać mleko i gotować stale mieszając do zgęstnienia, doprawić do smaku. Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych otworach. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, układać w nim kolejno warstwy: makaron, sos mięsny, sos beszamelowy, starty ser żółty. Zapiekać 30–40 min w piekarniku nagrzanym do 180°C.

    Śr. ocena: 1.67 / recenzji: 3 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Komentarze

  • hania811, 2010-02-01 09:56:29
    hania811
    8
    Nieprecyzyjny przepis. Ja wiem jakie przyprawy dodać do sosu,ale gdy ktoś pierwszy raz robi lasagne może tego nie wiedzieć.
    Poza tym nie napisałaś ważnych informacji...czy makaron blanszować we wrzątku, czy piec pod przykryciem czy bez??.

    Pominęłaś bardzo ważny składnik sosu beszamelowego jakim jest gałka muszkatołowa.

    Lasagna z tego przepisu osobie która robi ją pierwszy raz na pewno dobra nie wyjdzie.
  • quleczka, 2010-02-12 21:20:25
    quleczka
    W ogóle lista składników jest niekompletne. Gdzie ser i składniki sosu beszamelowego?
    Komentarz
  • SleepingBeuty, 2010-04-12 15:42:01
    SleepingBeuty
    3
    Zgadzam się, przepis niekompletny.
    Hania 811 dobrze wspomniała, że najważniejszym składnikiem sosu jest gałka muszkatałowa (najlepiej cała, mielona ma całkiem inny smak, dodaje mniej wyrazistości).

    Warto wspomnieć, że makaron do lasagne najlepiej podgotować w wodzie, w przeciwnym razie, będzie twardy (sos nie wsiąknie w makaron do tego stopnia, żeby był on miękki). Najlepiej zagotować wodę i włożyć dosłownie na chwilkę makaron do garnka. Nie przesadzić z ilością płatów makaronu, bo mogą się posklejać.

    Do mięsa można dodać marchewkę i seler. Pokroić w drobne paseczki marchew i seler (można zetrzeć na tarce), dodać drobno posiekaną cebulę, dusić z czosnkiem i przecierem pomidorowym, doprawić do smaku.

  • hania811, 2010-04-12 16:06:45
    hania811
    Akurat co do tego gotowania makaronu to nie mogę się zgodzić.
    Ja zawsze robię z surowego makaronu.
    A gotować lasagne uczył mnie prawdziwy mistrz..wzięty szef kuchni pochodzący z Sycylii.

    Jak sos ma odpowiednia gęstość, i dokładnie pokrywa makaron- ten pięknie zmięknie.


    Komentarz
  • Parvati, 2010-06-21 11:17:34
    Parvati
    Brakuje jeszcze napisania tego ile tej mąki chociażby. Przepis bardzo kiepski napisany to prawda.
    A Wy znowu z tą gałką :|
    Pamiętajcie, że nie u każdego w domu dodaje się gałkę muszkatołową do sosu beszamelowego - znam bardzo dużo osób, które nie dodają gałki.
    Komentarz
  • Doti_, 2010-10-31 19:42:24
    Doti_
    1
    1.Przepis niedokładny (makraon jaki? niby wiadomo ale możnaby to napisać; ile mąki??)
    2.Gałka nie jest konieczna, ja nie używam.
    3.Jeśli sosu jest sporo i jest on rzadki makaron dajemy surowy. Zawsze tak robię (ah! zresztą jak hania811).
    4.Polecam mozarellę zamiast żółtego.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 3
    Biszkopt -sprawdzony przepis
  • Mniam: 2
    Naleśniki z kurczakiem typu gyros
  • Mniam: 2
    Omlet graham z papryką i pieczarkami
  • Mniam: 2
    PLACUSZKI bezglutenowe, wegańskie, roślinne, paleo