ciasto ucierane z truskawkami i kruszonką

autor: , kategoria: ciasta ucierane , dodano: 2012-07-31
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! ciasto ucierane z truskawkami i kruszonką
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! ciasto ucierane z truskawkami i kruszonką

Składniki:

  • CIASTO
  • masło/margaryna [100 g] (miękkie)
  • jajka [4 szt.]
  • mąka ziemniaczana [0.5 szklanki]
  • mąka pszenna [2.5 szklanki]
  • cukier [1.5 szklanki]
  • proszek do pieczenia [3.5 łyżeczki] (płaskie)
  • jogurt naturalny [0.75 szklanki]
  • owoce sezonowe [600 g]
  • KRUSZONKA
  • masło [100 główek] (zimnego)
  • mąka pszenna [12 łyżek]
  • cukier puder [5 łyżek]

Przygotowanie:

Masło/margarynę roztopić i przestudzić. Jajka utrzeć z cukrem. Dodać ostudzone masło. Dokładnie utrzeć. Dodać przesianą mieszankę mąk i proszku do pieczenia, cały czas ucierając dodać jogurt.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować tłuszczem i wysypać bułka tartą. Wyłożyć ciasto. Układać owoce na cieście. Jeśli używamy dużych truskawek przeciąć je na pół i ułożyć przecięciem ku górze. Równomiernie obsypać kruszonką (wszystkie składniki umieścić w misce i posiekać ostrym nożem, następnie rozetrzeć palcami, jeśli kruszonka będzie za mokra dosypać mąki).
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st C i piec ok.40-50min do tzw suchego patyczka. Ważne jest, aby do ciasta zajrzeć dopiero po 30minutach pieczenia, bo inaczej ciasto opadnie.
Smacznego!

Moja rada:
Jeżeli do ciasta użyjemy owoców mrożonych, nie rozmrażać ich przed ułożeniem na cieście. Jeśli będą to śliwki, to układać ściśle, skórką do dołu, a w dziurkę po pestce wsypać trochę cukru z cynamonem. Natomiast truskawki, jagody czy maliny warto przed ułożeniem obtoczyć w bułce tartej, dzięki czemu nie puszczą za dużo soku podczas pieczenia.
Ciasto też można upiec w prodiżu. Pieczemy ok 50min w wysmarowanym i obsypanym mąką lub bułką tartą prodiżu.

Źródło przepisu: http://www.cook-yourself.blogspot.com/2012/07/i-cake-ciasto-ucierane-z-truskawkami-i.html

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 70 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 20

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: ciasto z pigwą

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 4
    Biszkopt -sprawdzony przepis
  • Mniam: 2
    Błyskawiczne ciasto z owocami
  • Mniam: 19
    Murzynek prościutki i pyszny.
  • Mniam: 1
    Ziemniaczane purée z cebulką