Czeko cappucino

autor: , kategoria: ciasta z masą , dodano: 2012-08-06
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Czeko cappucino
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Czeko cappucino

Składniki:

Przygotowanie:

1.Masło zmiksować.Dodać roztopioną czekoladę*. Kawę rozpuszczoną w 1 łyżce gorącej wody połączyć z masą. Dodać cukier. Mix. Następnie dodawać żółtka, miksując po każdym jednym dodaniu.

Mąkę przesianą i wymieszaną z proszkiem do pieczenia dodać do masy.
Ubite białka delikatnie połączyć z masą, za pomocą łyżki.

Piec w formie lub tortownicy. Piec w temp 170*, nie podaję czasu, ze względu na różnorodność piekarników.


*czekoladę rozpuścić z kąpieli wodnej - potrzebujemy mały rondelek i miskę (najlepiej metalową). Do rondelka wlewamy ugotowaną, wrzącą wodę. Kładziemy miskę (ważne by była ona odpowiednich rozmiarów - nie spadała do środka :-) - i nie zostawiała otwartych przestrzeni) - do misi wrzucamy czeko połamaną w kostki i zostawiamy na jakąś chwilę. Możemy od czasu zamieszać. Dodajemy do masy lekko przestudzoną.


2.Serek połączyć z kawą, za pomocą miksera.

Przestudzoną i rozpuszczoną w 1/4 szkl gorącej wody żelatynę dodać do ubitej na sztywno kremówki, połączonej wcześniej z cukrem. Ubitą masę połączyć z kawowym mascarpone - zmiksować.

3.Śmietanę ubić, dodać cukier i zmiksować.

Ostudzone ciasto przeciąć na 2 części. Przełożyć kremem cappucino. Na wierzch wyłożyć ubitą śmietanę. Posypać czekoladą.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 35 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 14

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe