Kotlety z kaszy gryczanej

autor: , kategoria: dania z kaszy , dodano: 2012-08-10
  • Kotlety z kaszy gryczanej

Składniki:

  • bułka tarta [3 g] (niecała łyżka)
  • jajo [55 g] (1 sztuka)
  • masło śmietankowe [2 g] (niecała łyżeczka)
  • cebula [15 g] (2-3 plasterki)
  • kasza gryczana [35 g] (2,8 płaskiej łyżki surowej)
  • ser edamski tłusty [10 g] (1/2 plastra)
  • przyprawy (pieprz, sól do smaku)

Przygotowanie:

Kaszę ugotować w 1,5 raza większej objętości wody w stosunku do kaszy.
Cebulę pokroić w kosteczkę i przyrumienić na maśle. Ser zetrzeć i połączyć z cebulą. Dodać kaszę. Przyprawić solą i pieprzem, dodać surowe jajko i bułkę, wymieszać i formować kotlety. Smażyć można na tłuszczu ale ja smażę na suchej patelni - chwilkę z jednej i drugiej strony i gotowe.
Można jeść jako samodzielny posiłek, przekąskę lub jako dodatek do czegokolwiek. Ja zazwyczaj robię takie kotleciki do zupy warzywnej.

Mało kaloryczne i przepyszne
Smaczenego :)

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 15 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 1

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: kotlety mielone

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    TARTA Z KURKAMI
  • Mniam: 4
    Tarta ze szpinakiem, boczkiem i fetą
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem