Kenelbullar - cynamonowe bułeczki

autor: , kategoria: ciasta drożdżowe, bułki i rogaliki , dodano: 2012-08-10
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Kenelbullar - cynamonowe bułeczki
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Kenelbullar - cynamonowe bułeczki

Składniki:

Przygotowanie:

Ciasto:

Rozdrobnić drożdże w pojemniku. Masło roztopić w rondelku, następnie dodać mleko i pozwolić by zagrzało się do temp ok 37 stopni. Wymieszać drożdże z niewielka ilością tego mleka z masłem, żeby się rozpuściły, następnie dodać resztę mleka. Wymieszać, dodać sól, cukier i kardamon. Wymieszać. Dodać mąkę i wymieszać/ugnieść ciasto. Można użyć miksera. Ciasto musi być miękkie i puszyste. Zostawić na 30 minut by trochę urosło.

Nadzienie:

Masło, cukier i cynamon dobrze wymieszać.


Ciasto rozwałkować na prostokąt ok 20x50 cm. Posmarować nadzieniem i zwinąć w roladę (zwijać od szerszej strony). Ciasto pokroić na kawałki co ok 1,5 cm i ułożyć w papierkach do pieczenia. Zostawić na ok 30 minut do zwiększenia objętości.

Jajko roztrzepać i wysmarować nim lekko bułeczki i posypać cukrem perłowym.

Piec w rozgrzanym piekarniku do 225 stopni przez 8-10 minut lub w 200 stopniach 10-12 minut.


Te szwedzkie bułeczki są pyszne, pachnące i sycące :)

    Śr. ocena: 4.50 / recenzji: 2 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 100 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 25

Komentarze

  • apollinka, 2012-08-11 12:53:03
    apollinka
    1
    Bardzo smaczne i szybkie bułeczki Nie za słodkie, takie w sam raz pół gwiazdki odjęłam za to, że najwięcej problemu sprawiło mi odmierzenis składników wg gram a nie np. szklanki przez to pewnie zaburzyłam proporcje Ale bułeczki pewnie wypróbuję z innymi wairnatami, choć z cukrem są pycha
  • granola, 2012-08-12 13:21:06
    granola
    1
    robie cos podobnego z tym ze w mam oryginalny szwedzki przepis gdzie sa inne proporcje ale
    buleczki sa cudne w smaku, moje dzieciaki sie nimi zajadaja
  • ewelline, 2012-08-12 19:15:58
    ewelline
    To właśnie jest oryginalny przepis Prosto ze szwedzkiej książki kucharskiej Większość przepisów ma identyczny skład, ewentualnie 2x więcej składników czasem więcej cukru ale wtedy moim zdaniem są za słodkie.

    Ja używam miarek w dl, będę pamiętała żeby następnym razem podawać składniki na szklanki i łyżki
    Komentarz
  • PatrykLubik, 2017-01-02 09:04:05
    PatrykLubik
    do drożdżowego najlepsza mąką luksusowa szymanowska z Polskich Młynów, tak gdzieś czytałem
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe