Tarta budyniowa z malinami

autor: , kategoria: ciasta kruche i francuskie , dodano: 2012-08-10
  • Mniam: 3
    Mniam zdjęcie! Tarta budyniowa z malinami
    Mniam: 3
    Mniam zdjęcie! Tarta budyniowa z malinami

Składniki:

Przygotowanie:

Mąkę siekamy z cukrem pudrem i masłem. Dodajemy żółtko, gnieciemy ciasto. Chowamy do lodówki na 45 minut. Rozwałkowujemy, przenosimy do formy na tartę, robimy dziurki widelcem. Przygniatamy obciążnikiem (może być woreczek z fasolą, ale kilka pogniecionych fragmentów folii aluminiowej też się sprawdza). Pieczemy ok. 15-20 minut w 190 stopniach, wyjmujemy obciążenie, po czym pieczemy aż do zrumienienia (zwykle ok. 10 minut, należy pilnować). Zostawiamy w formie do schłodzenia.

W garnku mieszamy żółtka, cukier i mąkę. Podgrzewamy mleko z ekstraktem waniliowym (nie doprowadzamy do wrzenia!) i gorące wlewamy do kogla. Stale mieszając podgrzewamy masę aż zgęstnieje (na początku jest jak woda). Od razu wylewamy na ciasto, bo inaczej na wierzchu zrobi się nieestetyczny kożuch. Wykładamy na wierzch maliny, odstawiamy do wystygnięcia.

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 2 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 50 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 12

Komentarze

  • Jawa_82, 2012-08-11 11:45:15
    Jawa_82
    1
    Oj, lubię takie pyszności... Wygląda apetycznie a krem budyniowy na kruchym cieście + owoce to pychotka!
  • lady opium, 2012-08-13 11:53:14
    lady opium
    Jaką średnicę ma Twoja forma na tartę i ile tych malin potrzeba?
    Komentarz
  • mariamarysienka, 2012-08-13 22:21:18
    mariamarysienka
    forma ma średnicą standardową - 24 cm. ilość malin jest dowolna - zależy czy ktoś lubi mniej, czy więcej
    Komentarz
  • fibbie, 2012-08-15 15:59:40
    fibbie
    0
    Wygląda obłednie! Ale ja się nawet do tego nie zabieram-jestem wybitnym tartowym anty-talentem. Chyba już z 5 podejść robiłam do tarty( na słodko i na ostro) i za każdym razem wszystko się rozlatywało
  • lekmarii, 2012-08-18 11:43:29
    lekmarii
    można ułatwić sobie zrobienie wierzchu, gotując budyń waniliowy na śmietanie, będzie wówczas mniej jajek
    Komentarz
  • mariamarysienka, 2012-08-20 19:07:22
    mariamarysienka
    fibbie ciasto z mojego przepisu zawsze wychodzi a może kwestią jest za krótkie gniecenie?

    lekmarii ja nie używam niczego z proszku, dlatego raczej nie wykorzystam sposobu z budyniem na śmietanie
    Komentarz
  • Syl993, 2014-07-06 23:22:18
    Syl993
    jestem tak jak fibbie antytalentem, nigdy nie wychodzi mi ciasto, wiec kupilam male tartaletki juz gotowe w sklepie i zrobilam krem juz z przepisu, krem mistrzostwo, polaczony z malinami niebo na ziemi. Mozna jesc sam krem z malinami i nic innego nie potrzeba. Moze kiedys wyprobuje ciasto.
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe