Placek ze śliwkami i posypką

autor: , kategoria: ciasta ucierane , dodano: 2012-08-13
  • Placek ze śliwkami i posypką

Składniki:

  • mąka krupczatka [175 g] (na posypkę)
  • masło [100 g] (na posypkę)
  • cukier [100 g] (na posypkę)
  • śliwki [1 kg]
  • mąka pszenna [270 g] (do ciasta)
  • masło [175 g] (do ciasta)
  • cukier [175 g] (do ciasta)
  • jajka [3 szt.] (do ciasta)
  • sól [1 szczypta] (do ciasta)
  • proszek do pieczenia [1 łyżeczka] (do ciasta)

Przygotowanie:

Umyte śliwki osuszyć i wydrylować. Ze 175 g krupczatki, 100 g cukru i masła zagnieść kruszonkę.

175 g masła i 175 g cukru utrzeć na krem, po czym kolejno dodawać jajka; całość dokładnie wymieszać (ja robię to w mikserze). Dodać 270 g maski pszennej, wymieszanej z solą i proszkiem do pieczenia; wyrobić gładkie ciasto.

Ciasto ułożyć w wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą formie (można oczywiście wyłożyć papierem do pieczenia, lub piec w tortownicy) na górze dosyć ciasno ułożyć śliwki. Posypać kruszonką, piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza przez 45-50 minut. Polecam

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 50 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 1

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: tort czekoladowy z bitą śmietaną i owocami

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 2
    Racuchy na jogurcie:hit ekspresowej kuchnii
  • Mniam: 1
    Bajaderki czyli sposób na zakalec, lub jak kto woli ciastka z resztek  ;-)
  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe