Placek ze śliwkami i posypką

autor: , kategoria: ciasta ucierane , dodano: 2012-08-13
  • Placek ze śliwkami i posypką

Składniki:

Przygotowanie:

Umyte śliwki osuszyć i wydrylować. Ze 175 g krupczatki, 100 g cukru i masła zagnieść kruszonkę.

175 g masła i 175 g cukru utrzeć na krem, po czym kolejno dodawać jajka; całość dokładnie wymieszać (ja robię to w mikserze). Dodać 270 g maski pszennej, wymieszanej z solą i proszkiem do pieczenia; wyrobić gładkie ciasto.

Ciasto ułożyć w wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą formie (można oczywiście wyłożyć papierem do pieczenia, lub piec w tortownicy) na górze dosyć ciasno ułożyć śliwki. Posypać kruszonką, piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza przez 45-50 minut. Polecam

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 50 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 1

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem